Kuchnia Kierowcy

PRZEPISY - strona 5

Nie samą rybą człowiek żyje - czas na schaboszczakaNie samą rybą człowiek żyje - czas na schaboszczaka

1. Mięso posmaruj dokładnie musztardą, natrzyj przyprawami - solą, pieprzem, posiekanym i roztartym czosnkiem i majerankiem

Ale pasztet...!Ale pasztet...!

1. Łopatkę pokroić w grubą kostkę,oprószyć solą i pieprzem,usmażyć na patelni na rumiano

 Łazanki z kapustą - czyli bardzo prosto i jeszcze smaczniej Łazanki z kapustą - czyli bardzo prosto i jeszcze smaczniej

1. Namoczyć grzyby, a następnie ugotować do miękkości

Śledzik na nie jeden razŚledzik na nie jeden raz

1. Wymoczyć filety - najlepiej przez całą noc

Prażony zapach lataPrażony zapach lata

1. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach

Zakręcone pierożkiZakręcone pierożki

FARSZ: 1. Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc

Świąteczny barszczyk na drogęŚwiąteczny barszczyk na drogę

1. Obrać i pokroić buraczki, wymieszać z octem, cukrem i solą

Poznański barszczyk czerwonyPoznański barszczyk czerwony

Fasolę "Jaś" namoczyć dobę wcześniej

Ptasie mleczko z biszkoptami i galaretkąPtasie mleczko z biszkoptami i galaretką

Jedną galaretkę rozpuścić w 250ml wody

Kotleciki z pieczarkamiKotleciki z pieczarkami

Pieczarki należy posiekać niebyt na niezbyt drobne kawałki i usmażyć razem z pokrojną cebulą

ŻUREK GRABARZAŻUREK GRABARZA

Części boczku wcześniej pokroić w kostkę,podsmażyć wraz z cebulą

Dary lasuDary lasu

Grzyba oczyscic obtoczyc w jajku i w bułce tartej

Smalec z SikorkiSmalec z Sikorki

Slonine z Sikorki, boczek i kielbase pokroić w kostkę

Pyrki w pięciu smakachPyrki w pięciu smakach

Ziemniaki kroimy w poprzek do 3/4 szerokości (tak żeby wyszła nam harmonijka)

Ryż smażony z kurczakiemRyż smażony z kurczakiem

Ryż ugotować na sypko

Kurak  po busiarskuKurak po busiarsku

Ryż ugotować na sypko z dodatkiem kostki rosołowej dla aromatu

Turbo-GzikTurbo-Gzik

Puree ziemniaczane przygotować tak, jak zaleca producent

Morelowy kant dżemowyMorelowy kant dżemowy

Dwie morele lub dwie pomarańcze obieramy ze skórki i usuwamy pestki

Serova Brokulovica ( Wspomnienie z Sarajeva)Serova Brokulovica ( Wspomnienie z Sarajeva)

Ciąg dalszy bałkańskich wariacji kulinarnych;ktoś, gdzieś kiedyś mi to podał, w jakiejś małej knajpce przy bocznej drodze

Paprikova BystricaPaprikova Bystrica

Od ostatniej wizyty na Bałkanach nie mogę odczepić się od kuchni z tamtych stron