![]() | Łazanki z kapustą - czyli bardzo prosto i jeszcze smaczniej 1. Namoczyć grzyby, a następnie ugotować do miękkości |
![]() | Śledzik na nie jeden raz 1. Wymoczyć filety - najlepiej przez całą noc |
![]() | Prażony zapach lata 1. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach |
![]() | Zakręcone pierożki FARSZ: 1. Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc |
![]() | Świąteczny barszczyk na drogę 1. Obrać i pokroić buraczki, wymieszać z octem, cukrem i solą |
![]() | Poznański barszczyk czerwony Fasolę "Jaś" namoczyć dobę wcześniej |
![]() | Ptasie mleczko z biszkoptami i galaretką Jedną galaretkę rozpuścić w 250ml wody |
![]() | Kotleciki z pieczarkami Pieczarki należy posiekać niebyt na niezbyt drobne kawałki i usmażyć razem z pokrojną cebulą |
![]() | ŻUREK GRABARZA Części boczku wcześniej pokroić w kostkę,podsmażyć wraz z cebulą |
![]() | Dary lasu Grzyba oczyscic obtoczyc w jajku i w bułce tartej |
![]() | Smalec z Sikorki Slonine z Sikorki, boczek i kielbase pokroić w kostkę |
![]() | Pyrki w pięciu smakach Ziemniaki kroimy w poprzek do 3/4 szerokości (tak żeby wyszła nam harmonijka) |
![]() | Ryż smażony z kurczakiem Ryż ugotować na sypko |
![]() | Kurak po busiarsku Ryż ugotować na sypko z dodatkiem kostki rosołowej dla aromatu |
![]() | Turbo-Gzik Puree ziemniaczane przygotować tak, jak zaleca producent |
![]() | Morelowy kant dżemowy Dwie morele lub dwie pomarańcze obieramy ze skórki i usuwamy pestki |
![]() | Serova Brokulovica ( Wspomnienie z Sarajeva) Ciąg dalszy bałkańskich wariacji kulinarnych;ktoś, gdzieś kiedyś mi to podał, w jakiejś małej knajpce przy bocznej drodze |
![]() | Paprikova Bystrica Od ostatniej wizyty na Bałkanach nie mogę odczepić się od kuchni z tamtych stron |
![]() | Szybka pasta z bakłażana 1. Bakłażana obieramy ze skórki, kroimy na plasterki i odstawiamy na klika minut, posypując wcześniej solą, aby puściły wodę |
![]() | Frykadelki z jarzynkami na ostro Mieszanką warzywną usmażyć na półsurowo, ale tak, ab warzywa dały się przełknąć |