Nie samą rybą człowiek żyje - czas na schaboszczaka 1. Mięso posmaruj dokładnie musztardą, natrzyj przyprawami - solą, pieprzem, posiekanym i roztartym czosnkiem i majerankiem | |
Ale pasztet...! 1. Łopatkę pokroić w grubą kostkę,oprószyć solą i pieprzem,usmażyć na patelni na rumiano | |
Łazanki z kapustą - czyli bardzo prosto i jeszcze smaczniej 1. Namoczyć grzyby, a następnie ugotować do miękkości | |
Śledzik na nie jeden raz 1. Wymoczyć filety - najlepiej przez całą noc | |
Prażony zapach lata 1. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach | |
Zakręcone pierożki FARSZ: 1. Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc | |
Świąteczny barszczyk na drogę 1. Obrać i pokroić buraczki, wymieszać z octem, cukrem i solą | |
Poznański barszczyk czerwony Fasolę "Jaś" namoczyć dobę wcześniej | |
Ptasie mleczko z biszkoptami i galaretką Jedną galaretkę rozpuścić w 250ml wody | |
Kotleciki z pieczarkami Pieczarki należy posiekać niebyt na niezbyt drobne kawałki i usmażyć razem z pokrojną cebulą | |
ŻUREK GRABARZA Części boczku wcześniej pokroić w kostkę,podsmażyć wraz z cebulą | |
Dary lasu Grzyba oczyscic obtoczyc w jajku i w bułce tartej | |
Smalec z Sikorki Slonine z Sikorki, boczek i kielbase pokroić w kostkę | |
Pyrki w pięciu smakach Ziemniaki kroimy w poprzek do 3/4 szerokości (tak żeby wyszła nam harmonijka) | |
Ryż smażony z kurczakiem Ryż ugotować na sypko | |
Kurak po busiarsku Ryż ugotować na sypko z dodatkiem kostki rosołowej dla aromatu | |
Turbo-Gzik Puree ziemniaczane przygotować tak, jak zaleca producent | |
Morelowy kant dżemowy Dwie morele lub dwie pomarańcze obieramy ze skórki i usuwamy pestki | |
Serova Brokulovica ( Wspomnienie z Sarajeva) Ciąg dalszy bałkańskich wariacji kulinarnych;ktoś, gdzieś kiedyś mi to podał, w jakiejś małej knajpce przy bocznej drodze | |
Paprikova Bystrica Od ostatniej wizyty na Bałkanach nie mogę odczepić się od kuchni z tamtych stron |