Autor - Anira | |
Czas przygotowania - powyżej 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie | |
Składniki | |
1 łyżka żelatyny 2 torebki galaretki truskawkowej 2 serki homogenizowane (np.Danio) kilka truskawek biszkopty - zależnie od wielkości 9 lub 12 szt ewentualnie bita śmietana lub kawałki owoców do ozdoby | |
Sposób przygotowania: | |
Jedną galaretkę rozpuścić w 250ml wody. Gdy ostygnie należy wymieszać ją z dwoma serkami, aż uzyska się jednolitą, różową masę. Tę masę wlać do pucharków lub miseczek i wstawić do lodówki, aby stężała. Na stężałe ptasie mleczko wyłożyć biszkopty. Truskawki zmiksować z rozrobioną 1/4 szklanki wody żelatyną, po czym zalać tym sorbetem biszkopty. Drugą galaretkę rozrobić według przepisu na opakowaniu. Gdy ptasie mleczko i sorbet pokrywający biszkopty już stężeją wyłożyć ją ( można jeszcze płynną lub stężałą, w kawałeczkach) na wierzch, i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Można dodać bitą śmietanę, lub ozdobić według uznania. Odradzam tylko kiwi i agrest jako ozdoby, gdyż rozpuszczają galaretkę. Możliwe do przygotowania w trasie tylko w okresie zimowym. Życzę smacznego;) | |
Dodatkowe informacje: | |
|