Kuchnia Kierowcy

Ptasie mleczko z biszkoptami i galaretką

  
Autor - Anira
Czas przygotowania - powyżej 60 minut
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie

Składniki

1 łyżka żelatyny
2 torebki galaretki truskawkowej
2 serki homogenizowane (np.Danio)
kilka truskawek
biszkopty - zależnie od wielkości 9 lub 12 szt
ewentualnie bita śmietana lub kawałki owoców do ozdoby

Sposób przygotowania:

Jedną galaretkę rozpuścić w 250ml wody. Gdy ostygnie należy wymieszać ją z dwoma serkami, aż uzyska się jednolitą, różową masę. Tę masę wlać do pucharków lub miseczek i wstawić do lodówki, aby stężała. Na stężałe ptasie mleczko wyłożyć biszkopty.
Truskawki zmiksować z rozrobioną 1/4 szklanki wody żelatyną, po czym zalać tym sorbetem biszkopty.
Drugą galaretkę rozrobić według przepisu na opakowaniu. Gdy ptasie mleczko i sorbet pokrywający biszkopty już stężeją wyłożyć ją ( można jeszcze płynną lub stężałą, w kawałeczkach) na wierzch, i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Można dodać bitą śmietanę, lub ozdobić według uznania. Odradzam tylko kiwi i agrest jako ozdoby, gdyż rozpuszczają galaretkę. Możliwe do przygotowania w trasie tylko w okresie zimowym.
Życzę smacznego;)

Dodatkowe informacje:

  • wegetariańskie

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja