Syrop miętowo-cytrynowy Miętę włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować | |
Boczniaki a'la ryba po grecku (także dla cukrzyków 🍬) Boczniaki myjemy i kroimy w większe kawałki | |
Labneh - kremowy serek (również dla cukrzyków 🍬) Jogurty wyłożyć do miski, dodać przyprawy i wymieszać | |
W słoiki zamknięte cukiniowe smarowidło do pieczywa Większe cukinie dobrze jest obrać ze skórki i wydrążyć środek z pestkami, młodych nie trzeba bo pestki są małe a skórka miękka | |
Krajanka piernikowa 🎄 💠W rondelku podgrzać mleko, miód, masło i 60g cukru pudru | |
Świąteczny keks 🎄 👉 Orzechy, daktyle i morele pokroić na mniejsze kawałeczki (ale nie za drobno), przesypać do miseczki, dodać rodzynki, żurawinę i skórkę pomarańczową | |
Cynamonowy zawijaniec 🎄 👉 Mleko podgrzać, rozpuścić w nim połowę masła i 3-4 łyżki cukru, do ciepłego (nie gorącego!) dodać drożdże, zamieszać aż się rozpuszczą | |
PASZTET Świąteczny Pieczarki posiekać i usmażyć, tak samo cebulę | |
Mega czekoladowe brownie 🎄 Masło i czekoladę rozdrobnić i roztopić w garnuszku (na małym ogniu, cały czas mieszając), odstawić | |
Zupa pieczarkowa Cebulę drobno pokrojoną poddusić na maśle do zrumienienia, dodać warzywa starte na tarce, mięso kurczaka pokrojone w drobną kostkę | |
Chrupiące pietruszkowe pesto Parmezan pokroić na drobniejsze kawałki (w sklepach dostępny jest już parmezan drobno tarty) | |
Sezon na przeziębienia - syrop imbirowy z cytryną Do garnka wlać wodę, sok z cytryny, dodać cukier i imbir, podgrzać do rozpuszczenia cukru | |
Ciastka z czekoladą 🎄 Czekoladę posiekać dość drobno (ale nie w pył, tak żeby kawałki były wyczuwalne w ciastkach) | |
Smalczyk by Pyrka Słoninę kroimy na kawałki i wytapiamy | |
SMAKI DZIECIŃSTWA - Andruty, wafle przekładane masą 👨🍳 Słodki powrót do beztroskich czasów dzieciństwa | |
SMAKI DZIECIŃSTWA - Ciacho drożdżowe z kruszonką (drożdżówka nocna) 👩🍳 Jest to przepis niezwykle prosty, a ciacho wychodzi pyszne | |
SMAKI DZIECIŃSTWA - Karmelowe Kąski 👨🍳 Batoniki kroimy w małe kosteczki | |
Gołąbki z soczewicą i grzybami Darii Ładochy | Kuchnia Lidla PRZYGOTUJ moździerz tarkę o drobnych oczkach naczynie żaroodporne piekarnik rozgrzany do temperatury 155°C KROK 1: MOCZYMY SOCZEWICĘ I BOROWIKI Borowiki i soczewicę wkładamy do dwóch osobnych misek, zalewamy letnią wodą i pozostawiamy do namoczenia minimum na 1 godzinę | |
Wegański pasztet z fasoli Kingi Paruzel | Kuchnia Lidla PRZYGOTUJ keksówkę papier do pieczenia tarkę o dużych oczkach praskę do czosnku robot wielofunkcyjny lub blender piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C KROK 1: PODSMAŻAMY SKŁADNIKI PASZTETU Cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju | |
Kokosowe kwadraciki z figami (fit przekąska, doskonała także w insulinooporności, otyłości i dla cukrzyków 🍬) Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i odstawić na kilkanaście minut |