![]() | Świąteczny keks 🎄 👉 Orzechy, daktyle i morele pokroić na mniejsze kawałeczki (ale nie za drobno), przesypać do miseczki, dodać rodzynki, żurawinę i skórkę pomarańczową |
![]() | Cynamonowy zawijaniec 🎄 👉 Mleko podgrzać, rozpuścić w nim połowę masła i 3-4 łyżki cukru, do ciepłego (nie gorącego!) dodać drożdże, zamieszać aż się rozpuszczą |
![]() | PASZTET Świąteczny 🎄 Pieczarki posiekać i usmażyć, tak samo cebulę |
![]() | Mega czekoladowe brownie 🎄 Masło i czekoladę rozdrobnić i roztopić w garnuszku (na małym ogniu, cały czas mieszając), odstawić |
![]() | Zupa pieczarkowa Cebulę drobno pokrojoną poddusić na maśle do zrumienienia, dodać warzywa starte na tarce, mięso kurczaka pokrojone w drobną kostkę |
![]() | Chrupiące pietruszkowe pesto Parmezan pokroić na drobniejsze kawałki (w sklepach dostępny jest już parmezan drobno tarty) |
![]() | Sezon na przeziębienia - syrop imbirowy z cytryną Do garnka wlać wodę, sok z cytryny, dodać cukier i imbir, podgrzać do rozpuszczenia cukru |
![]() | Ciastka z czekoladą 🎄 Czekoladę posiekać dość drobno (ale nie w pył, tak żeby kawałki były wyczuwalne w ciastkach) |
![]() | Smalczyk by Pyrka Słoninę kroimy na kawałki i wytapiamy |
![]() | SMAKI DZIECIŃSTWA - Andruty, wafle przekładane masą 👨🍳 Słodki powrót do beztroskich czasów dzieciństwa |
![]() | SMAKI DZIECIŃSTWA - Ciacho drożdżowe z kruszonką (drożdżówka nocna) 👩🍳 Jest to przepis niezwykle prosty, a ciacho wychodzi pyszne |
![]() | SMAKI DZIECIŃSTWA - Karmelowe Kąski 👨🍳 Batoniki kroimy w małe kosteczki |
![]() | Gołąbki z soczewicą i grzybami Darii Ładochy | Kuchnia Lidla PRZYGOTUJ moździerz tarkę o drobnych oczkach naczynie żaroodporne piekarnik rozgrzany do temperatury 155°C KROK 1: MOCZYMY SOCZEWICĘ I BOROWIKI Borowiki i soczewicę wkładamy do dwóch osobnych misek, zalewamy letnią wodą i pozostawiamy do namoczenia minimum na 1 godzinę |
![]() | Wegański pasztet z fasoli Kingi Paruzel | Kuchnia Lidla PRZYGOTUJ keksówkę papier do pieczenia tarkę o dużych oczkach praskę do czosnku robot wielofunkcyjny lub blender piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C KROK 1: PODSMAŻAMY SKŁADNIKI PASZTETU Cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju |
![]() | Kokosowe kwadraciki z figami (fit przekąska, doskonała także w insulinooporności, otyłości i dla cukrzyków 🍬) Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i odstawić na kilkanaście minut |
![]() | Domowy niskotłuszczowy żółty ser (dobry dla każdego, również dla będących na diecie i dla cukrzyków 🍬) Twaróg dokładnie rozgnieść widelcem |
![]() | Pasztet smarowny (spokojnie mogą korzystać również zmagający się z cukrzycą 🍬) Paprykę pokroić na kawałki (np większa kostka), cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć to razem na niewielkiej ilości oliwy aż papryka będzie sprawiała wrażenie jakby się lekko przypalała |
![]() | Papryka po chorwacku Wodę, ocet, cukier, sól, liście laurowe i ziele angielskie zagotować |
![]() | Razowiec na zakwasie (idealny również dla cukrzyków 🍬 ) Przygotować sobie keksówkę (u mnie 11,5cm x 31,5cm) |
![]() | Zakwas żytni do żurku/do pieczenia chlebów Dzień I 5 łyżek mąki żytniej razowej 5-6 łyżek letniej wody przegotowanej Ważne by proporcje mąki do wody wynosiły 1:1, czyli jeśli damy np |