![]() | Golonka wieprzowa w słoiku Sól, saletrę oraz zmielone przyprawy wymieszać |
![]() | Pierogi w słoikach Słoik napełnić pierogami i zalać roztopionym smalcem z olejem |
![]() | Schab pieczony w wekach Schab umyć, natrzeć solą, obsypać majerankiem |
![]() | Fasolka po Bretońsku Fasolę namoczyć w lekko osolonej wodzie przez 12h |
![]() | Kiełbasa z galaretką w słoiku Mięso obrać ze ścięgien i powięzi, pokroić na mniejsze kawałki |
![]() | mazidło grzybowe Kasi- do pieczywa smalcowa alternatywa |
![]() | omlet na słodko z dżemem truskawkowym oddzielamy białko od żółtek, z białek ubijamy pianę, do ubitej piany stopniowo wlewamy żółtka i wsypujemy mąkę oraz cukier wszystko ze sobą mieszając na jednolitą i puszystą masę, smażymy na patelni na małym ogniu podobnie jak naleśniki z tym że grubość placka powinna mieć około jednego centymetra po usmażeniu smarujemy dżemem i składamy na pół |
![]() | zupa gulaszowa po węgiersku |
![]() | traperska strawa |
![]() | żurek szofera ziemniaki kroimy w kostkę do tego wrzucamy kiełbasę i wędzonkę ( kiełbasę i wędzonkę można wcześniej podsmażyć na patelni choć nie koniecznie ), cebulę pokrojoną na ćwiartki, gotujemy, do tego wrzucamy majeranek sól i pieprz gdy ziemniaki będą prawie miękkie zalewamy rozrobionym żurkiem z torebki lub wlewamy żurek z kartonu, gdy już wszytko będzie ugotowane, wsypujemy gorące kubki dwa lub cztery w zależności od ilości ugotowanej zupy |
![]() | golonka peklowana z kapustą Wyluzuj golonkę (usuń kość) |
![]() | ryż smażony z cebulą i kiełbasą Ugotuj ryż z kostką bulionu |
![]() | Zupa z konserwy mięsnej Konserwę mięsną i ziemniaki zalać wodą,doprowadzić do wrzenia,gotować 10 min |
![]() | Krewetki z ryżem ..... Ryż wrzucamy do wrzącej ,lekko osolonej wody i gotujemy około 7min |
![]() | Mięsko duszone Kroimy mięso w średnią kostkę, posypujemy ulubionymi przyprawami - tylko nie za dużo bo będzie gorzkie |
![]() | Piątkowy śledzik! Jest wielu kierowców w starszym wieku którzy gdy przyjdzie piątek chcieli by zjeść obiad bez mięsny bo poszczą ale nie mają pomysłu i jadą na głodniaka |
![]() | boczek z patelni zalać patelnię olejem,plastry boczku smażyć do złocistego koloru,dodać przyprawy i plastry położyć na pieczywie |
![]() | salatka z zupki chinskiej zupke zalac nie duza iloscia wody,dodac przyprawy z torebki,gdy makaron wciagnie wode dodac kielbase,groszek i wymieszac razem z majonezem,pieprz i sol do smaku |
![]() | Parówkowa z gara : ) Pokrojoną cebulę rumienimy na patelni,dodajemy pokrojone w plasterki parówki |
![]() | Śliski temat! Słoninę przetapiamy na patelni lub innym naczyniu ognioodpornym , kroimy w drobną kosteczkę tak aby jak najbardziej nam się wytopiła , chodzi o to by skwareczki były jak najmniejsze |