Golonka wieprzowa w słoiku Sól, saletrę oraz zmielone przyprawy wymieszać | |
Pierogi w słoikach Słoik napełnić pierogami i zalać roztopionym smalcem z olejem | |
Schab pieczony w wekach Schab umyć, natrzeć solą, obsypać majerankiem | |
Fasolka po Bretońsku Fasolę namoczyć w lekko osolonej wodzie przez 12h | |
Kiełbasa z galaretką w słoiku Mięso obrać ze ścięgien i powięzi, pokroić na mniejsze kawałki | |
mazidło grzybowe Kasi- do pieczywa smalcowa alternatywa | |
omlet na słodko z dżemem truskawkowym oddzielamy białko od żółtek, z białek ubijamy pianę, do ubitej piany stopniowo wlewamy żółtka i wsypujemy mąkę oraz cukier wszystko ze sobą mieszając na jednolitą i puszystą masę, smażymy na patelni na małym ogniu podobnie jak naleśniki z tym że grubość placka powinna mieć około jednego centymetra po usmażeniu smarujemy dżemem i składamy na pół | |
zupa gulaszowa po węgiersku | |
traperska strawa | |
żurek szofera ziemniaki kroimy w kostkę do tego wrzucamy kiełbasę i wędzonkę ( kiełbasę i wędzonkę można wcześniej podsmażyć na patelni choć nie koniecznie ), cebulę pokrojoną na ćwiartki, gotujemy, do tego wrzucamy majeranek sól i pieprz gdy ziemniaki będą prawie miękkie zalewamy rozrobionym żurkiem z torebki lub wlewamy żurek z kartonu, gdy już wszytko będzie ugotowane, wsypujemy gorące kubki dwa lub cztery w zależności od ilości ugotowanej zupy | |
golonka peklowana z kapustą Wyluzuj golonkę (usuń kość) | |
ryż smażony z cebulą i kiełbasą Ugotuj ryż z kostką bulionu | |
Zupa z konserwy mięsnej Konserwę mięsną i ziemniaki zalać wodą,doprowadzić do wrzenia,gotować 10 min | |
Krewetki z ryżem ..... Ryż wrzucamy do wrzącej ,lekko osolonej wody i gotujemy około 7min | |
Mięsko duszone Kroimy mięso w średnią kostkę, posypujemy ulubionymi przyprawami - tylko nie za dużo bo będzie gorzkie | |
Piątkowy śledzik! Jest wielu kierowców w starszym wieku którzy gdy przyjdzie piątek chcieli by zjeść obiad bez mięsny bo poszczą ale nie mają pomysłu i jadą na głodniaka | |
boczek z patelni zalać patelnię olejem,plastry boczku smażyć do złocistego koloru,dodać przyprawy i plastry położyć na pieczywie | |
salatka z zupki chinskiej zupke zalac nie duza iloscia wody,dodac przyprawy z torebki,gdy makaron wciagnie wode dodac kielbase,groszek i wymieszac razem z majonezem,pieprz i sol do smaku | |
Parówkowa z gara : ) Pokrojoną cebulę rumienimy na patelni,dodajemy pokrojone w plasterki parówki | |
Śliski temat! Słoninę przetapiamy na patelni lub innym naczyniu ognioodpornym , kroimy w drobną kosteczkę tak aby jak najbardziej nam się wytopiła , chodzi o to by skwareczki były jak najmniejsze |