BIGOS TRUCKERA Kapustę włożyć do miski i zalać zimną wodą, wypłukać z nadmiaru kwasu, odstawić na godzinę zalaną ponownie zimną wodą i ponownie odcisnąć | |
Bigos dobry na wszystko 1. Grzyby suszone zalać wrzątkiem i odstawić | |
Rybka lubi pływać, czyli karp w marynacie 1. Karpia sprawić, pokroić w dzwonki i natrzeć sokiem z cytryny i odstawić na godzinę | |
Ale pasztet...! 1. Łopatkę pokroić w grubą kostkę,oprószyć solą i pieprzem,usmażyć na patelni na rumiano | |
Morelowy kant dżemowy Dwie morele lub dwie pomarańcze obieramy ze skórki i usuwamy pestki | |
Konserwa mięsna z galaretką W internecie można znaleźć wiele przepisów na mięso ze słoika | |
przysmak szofera czyli mięso kroję w kostkę ( 1,5x1,5 cm) mieszam z pozostałymi składnikami i odkładam do lodówki na 2-3 godz | |
SZYNKA GOTOWANA Szynkę dobrze natrzeć solą peklową, włożyć do siatki i odstawić na noc do lodówki ( nie płukać ze soli ) | |
Kalafior marynowany Zagotować zalewe: szklanka octu, 3 szklanki wody, łyżka cukru, pół łyżeczki chilli, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżki soli, łyżka oleju, ze 10 ziaren ziela angielskiego i ze 4 liście laurowe | |
Sztuka mięsa w kapuście Kapustę odcisnąć , sok zebrać w szklankę, włożyć do dużego garnka, dodać mięso w takich kawałkach jakie chcemy włożyć do słoika, ( należy pamiętać ze mięso nam troszkę się skurczy ) , zalać wodą ale tylko by pokryło całą zawartość | |
Smarowidło Czanina(Prototyp) Mięso i słoninę zmielić w maszynce o drobnych oczkach | |
Węgorz wędzony w zalewie octowej Kawałki wędzonego węgorza ułożyć w słoiku, zalać wrzącą zalewą (do pełna, gdyż ryba nasiąka płynem), słoik dokręcić, odwrócić do góry dnem i zostawić do wystudzenia | |
Mięso ze słoika Mięso wymieszać z przyprawami i wkładać do słoików do 3/4 wysokości - ubić łyżką | |
żeberka w słoiku Żeberka natrzeć przyprawami i zostawić na kilka godzin w lodówce | |
Mielonka w słoiku Mięso mieszamy w głębokiej misce dodając przyprawy ,majeranek,czosnek ,kostkę rosołową ,wodę | |
Golonka wieprzowa w słoiku Sól, saletrę oraz zmielone przyprawy wymieszać | |
Schab pieczony w wekach Schab umyć, natrzeć solą, obsypać majerankiem | |
Kiełbasa z galaretką w słoiku Mięso obrać ze ścięgien i powięzi, pokroić na mniejsze kawałki | |
golonka peklowana z kapustą Wyluzuj golonkę (usuń kość) | |
Mięsko duszone Kroimy mięso w średnią kostkę, posypujemy ulubionymi przyprawami - tylko nie za dużo bo będzie gorzkie |