Ekspresowe Ogórki Małosolne w 12 godzin! 1. Przygotowanie ogórków: Dokładnie umyj świeże ogórki i odetnij końcówki | |
W słoiki zamknięte cukiniowe smarowidło do pieczywa Większe cukinie dobrze jest obrać ze skórki i wydrążyć środek z pestkami, młodych nie trzeba bo pestki są małe a skórka miękka | |
Sezon na przeziębienia - syrop imbirowy z cytryną Do garnka wlać wodę, sok z cytryny, dodać cukier i imbir, podgrzać do rozpuszczenia cukru | |
Smalczyk by Pyrka Słoninę kroimy na kawałki i wytapiamy | |
Chilli sin carne Darii Ładochy | Kuchnia Lidla KROK 1: GOTUJEMY CZERWONĄ FASOLĘ Czerwoną fasolę namaczamy w zimnej wodzie przez 12 godzin | |
Curry Darii Ładochy | Kuchnia Lidla PRZYGOTUJ moździerz KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MIESZANKĘ PRZYPRAWOWĄ W moździerzu ucieramy nasiona kolendry, dodajemy resztę przypraw i dokładnie mieszamy | |
Pasztet smarowny (spokojnie mogą korzystać również zmagający się z cukrzycą 🍬) Paprykę pokroić na kawałki (np większa kostka), cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć to razem na niewielkiej ilości oliwy aż papryka będzie sprawiała wrażenie jakby się lekko przypalała | |
Papryka po chorwacku Wodę, ocet, cukier, sól, liście laurowe i ziele angielskie zagotować | |
Ogóry Sabiny Ogórki dokładnie umyć i moczyć w zimnej wodzie około 30 min | |
BIGOS TRUCKERA Kapustę włożyć do miski i zalać zimną wodą, wypłukać z nadmiaru kwasu, odstawić na godzinę zalaną ponownie zimną wodą i ponownie odcisnąć | |
Rybka w południowym klimacie 1. Ryby rozmrozić i bardzo dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami | |
Pomieszane jak groch z kapustą 1. Groch zalać zimną wodą i odstawić na noc | |
Bigos dobry na wszystko 1. Grzyby suszone zalać wrzątkiem i odstawić | |
Rybka lubi pływać, czyli karp w marynacie 1. Karpia sprawić, pokroić w dzwonki i natrzeć sokiem z cytryny i odstawić na godzinę | |
Ale pasztet...! 1. Łopatkę pokroić w grubą kostkę,oprószyć solą i pieprzem,usmażyć na patelni na rumiano | |
Morelowy kant dżemowy Dwie morele lub dwie pomarańcze obieramy ze skórki i usuwamy pestki | |
Szybka pasta z bakłażana 1. Bakłażana obieramy ze skórki, kroimy na plasterki i odstawiamy na klika minut, posypując wcześniej solą, aby puściły wodę | |
Uniwersalne śledzie w zalewie (dobre również dla cukrzyków 🍬) Śledzie trzeba odsolić czyli parę razy opłukać pod bieżącą wodą a potem trochę pomoczyć (tak kilka godzin lub można zostawić je w wodzie na całą noc - w lodówce) | |
Kukurydza w zalewie Młode kolby kukurydzy kradniemy z pola przy wiejskiej drodze w połowie lipca | |
Tzatziki w słoiki Ogórki plasterkujemy, koperek siekamy, czosnek miażdżymy i mieszamy razem z resztą składników |