Placki z cukinii Cukinię pokroić w mniej więcej 1-1,5cm plastry (nie obierać skórki), każdy plaster oprószyć lekko solą i przełożyć na sito lub jakiegoś pojemnika | |
Grzanki na wiele okazji 1. Chleb pokroić w kostkę - mniejszą jeśli chcesz używać grzanki jako dodatek do zupy i sałatek, większą - do pochrupania | |
Wegański placek po węgiersku Kingi Paruzel | Kuchnia Lidla PRZYGOTUJ tarkę o średnich oczkach sitko praskę do czosnku papierowy ręcznik kuchenny KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY GULASZ Pieczarki podsmażamy w całości na rozgrzanym oleju w głębokim garnku | |
Kaszotto/pęczotto z kurczakiem/indykiem i zielonym groszkiem (zdrowo i z przepisu mogą korzystać cukrzycy🍬 ) Kaszę ugotować. Mięso pokrojone na drobniejsze elementy (kostka, paseczki - jak komu wygodnie) poddusić na oliwie, dodać groszek (w przypadku mrożonego chwileńkę go podgotować najpierw) i pokrojone na mniejsze kawałeczki suszone pomidory (odsączone z zalewy) | |
Turbo-Gzik Puree ziemniaczane przygotować tak, jak zaleca producent | |
Serova Brokulovica ( Wspomnienie z Sarajeva) Ciąg dalszy bałkańskich wariacji kulinarnych;ktoś, gdzieś kiedyś mi to podał, w jakiejś małej knajpce przy bocznej drodze | |
Frykadelki z jarzynkami na ostro Mieszanką warzywną usmażyć na półsurowo, ale tak, ab warzywa dały się przełknąć | |
Mielone po grecku Mięso mielone, jajko bez skorupki, sól, pieprz, niewielka ilość bułki tartej oraz odsączoną z mleka kajzerkę wrzucić do miski i wymieszać w jednorodną spójną masę | |
Gołąbki wywrócone na lewą stronę Kapustę bardzo drobno kroimy i się noża nie boimy | |
Przysmak szofera . Cebule ,ziemniaki i boczek kroimy w plastry (średniej grubości) | |
Najlepsze tosty Chleb smarujemy z obu stron margaryną, na patelce w międzyczasie roztapiamy trochę margaryny, na jedną z kromek kładziemy ser żółty, można też dodoać szynkę, pomidora w plasterkach, składamy cleb razem i obsmażamy z obu stron aż ser się roztopi, odrazu mówię że to danie bardzo tłuste, ale dobre i szybko soę je robi | |
Tołkanica z chłodnikiem... I najedzony Polak nie patrzy już bykiem... Moja Babcia mieszkała za życia parę kilometrów od granicy białoruskiej | |
Ryba w sosie pomidorowo-kokosowym, z nutką chilli ;) Filety solimy i pieprzymy, odstawiamy | |
Spaghetti aglio & oglio & pepperoncino Dziś najprostsze danie świata, od pierwszej wizyty w Italii jedno z moich ulubionych :) A więc: Siekamy drobno czosnek i papryczki (muszą dawać czadu, żadne tam łagodne wersje!), wlewamy na patelnię sporą ilość oliwy (na jej bazie powstanie pyszny sosik), wrzucamy pokrojone uprzednio składniki, rumienimy je (nie spalcie czosnku, stanie się gorzki i niesmaczny), z reguły zajmuje to ok | |
Tortilla z mięsem mielonym i warzywami - na ostro!!! Na patelni teflonowej (lub teflostarej, do wyboru) podsmażamy mięso mielone, bez dodawania tłuszczu! Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w paski paprykę i posiekaną cebulkę | |
Duszonka grzybowo - warzywna. Sezon na grzyby jeszcze trwa, bywa tak czasem że znajdziemy tylko jednego czy kilka grzybków i nie wiadomo co z tym zrobić a wyrzucić szkoda | |
Kotlety a`la Amber Gold Amber Gold niedawno oszukiwało ludzi | |
Jajecznica z pomidorem po przeglądzie (lodówki) Pracę zaczynamy od przeglądu lodówki, zawsze jakieś składniki do wsadu się znajdą można dać kilka składników ale nie należy przesadzać z objętością bo trzeba by chętnych do pomocy wołać na CB, chyba że jedziemy w podwójnej obsadzie | |
Jajecznica jednojajeczna (z przepisami o ADR) Postępowanie z substancją ADR przy krojeniu cebuli; unikniemy silnie drażniących nasze oczy oparów gdy krojąc cebulę ustawimy się tyłem lub bokiem do wiatru (najlepiej na zewnątrz) a w kabinie koniecznie uchylamy szyberdach i szyby boczne oraz ustawiamy się tak aby nie wiało nam w twarz | |
Jądrownica kaliber 45, czyli szybka jajecznica na szybką pauzę Zakładamy, że z wędlin używamy kiełbasę |