Boczniaki a'la ryba po grecku (także dla cukrzyków 🍬) Boczniaki myjemy i kroimy w większe kawałki | |
Placki z cukinii Cukinię pokroić w mniej więcej 1-1,5cm plastry (nie obierać skórki), każdy plaster oprószyć lekko solą i przełożyć na sito lub jakiegoś pojemnika | |
Grzanki na wiele okazji 1. Chleb pokroić w kostkę - mniejszą jeśli chcesz używać grzanki jako dodatek do zupy i sałatek, większą - do pochrupania | |
SMAKI DZIECIŃSTWA - Andruty, wafle przekładane masą 👨🍳 Słodki powrót do beztroskich czasów dzieciństwa | |
SMAKI DZIECIŃSTWA - Karmelowe Kąski 👨🍳 Batoniki kroimy w małe kosteczki | |
Gołąbki z soczewicą i grzybami Darii Ładochy | Kuchnia Lidla PRZYGOTUJ moździerz tarkę o drobnych oczkach naczynie żaroodporne piekarnik rozgrzany do temperatury 155°C KROK 1: MOCZYMY SOCZEWICĘ I BOROWIKI Borowiki i soczewicę wkładamy do dwóch osobnych misek, zalewamy letnią wodą i pozostawiamy do namoczenia minimum na 1 godzinę | |
Burgery z tofu Karola Okrasy | Kuchnia Lidla KROK 1: SMAŻYMY BURGERY Tofu odsączamy na ściereczce z nadmiaru wody | |
Wegańskie kiełbaski z sałatką Kingi Paruzel | Kuchnia Lidla PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ Tofu odsączamy przez noc w lodówce dociśnięte między warstwami ręcznika papierowego | |
Pasta twarogowo-pomidorowa (na śniadanie, na kolację dla każdego, także dla cukrzyków 🍬) Twaróg ugnieść widelcem | |
Domowy niskotłuszczowy żółty ser (dobry dla każdego, również dla będących na diecie i dla cukrzyków 🍬) Twaróg dokładnie rozgnieść widelcem | |
Smalec z fasoli (bardzo dobry przepis również dla cukrzyków 🍬) Fasolę odsączyć z zalewy (trochę zalewy zostawić bo może się jeszcze przydać) i ugnieść dobrze widelcem | |
Krążki cebulowe - chipsy smaczne i zdrowe ;) Cebule pokroić w krążki | |
Jajka faszerowane Pieczarki przekroić na pół i przesmażyć z posiekaną w kostkę cebulką | |
Śledzie marynowane, w marchewce Marchew zetrzeć na tarce na bardzo małych oczkach albo bardzo drobno poszatkować w malakserze | |
Śledzie z cebulą w pomidorach Śledzie opłukać i pomoczyć w wodzie jakieś 3 godziny, zmieniając ją co jakiś czas | |
Na 'śledzika' zjem tuńczyka Tuńczyka odsączyć, ogórki pokroić w kostkę, groszek odlać z zalewy | |
Matiasy w cytrynie Matiasy wypłukać i pomoczyć w wodzie lub mleku przez 2-3h | |
Śledzik na nie jeden raz 1. Wymoczyć filety - najlepiej przez całą noc | |
Szybka pasta z bakłażana 1. Bakłażana obieramy ze skórki, kroimy na plasterki i odstawiamy na klika minut, posypując wcześniej solą, aby puściły wodę | |
Uniwersalne śledzie w zalewie (dobre również dla cukrzyków 🍬) Śledzie trzeba odsolić czyli parę razy opłukać pod bieżącą wodą a potem trochę pomoczyć (tak kilka godzin lub można zostawić je w wodzie na całą noc - w lodówce) |