Autor - Anira | |
Czas przygotowania - powyżej 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie | |
Składniki | |
1 szklanka fasoli "Jaś" 20 dkg dowolnej wędliny ( mogą być okrawki) 10 dkg wędzonego boczku 2 średnie lub 3 małe buraki 5 ziemniaków 1 kawałek marchewki 1 kawałek pora 1 kawałek pietruszki sól, pieprz, majeranek, 1 ząbek czosnku 2 jajka pół łyżki soku z cytryny lub octu 3 - 4 łyżki śmietany szczypta cukru | |
Sposób przygotowania: | |
Fasolę "Jaś" namoczyć dobę wcześniej. Gotować w wodzie, w której się moczyła z dodatkiem kiełbaski i boczku, aż będzie niemal miękka. Buraczki pokroić w kosteczkę i dodać do gotującej się fasolki z mięsem, po 30 minutach dorzucić ziemniaki i pokrojone lub starte warzywa oraz roztarty ząbek czosnku. Gotować, aż wszystkie składniki będą miękkie. Na koniec dodać pół łyżeczki soku cytrynowego lub octu dla poprawy koloru i szczyptę cukru do smaku. Dwa jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek, przekroić na pół. Serwować jak na zdjęciu, z łyżką kwaśnej śmietany, lub klarowny. |