Autor - Romka_etransport.pl | |
Czas przygotowania - powyżej 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
1kg łopatki bez kości 500 g wątróbek drobiowych 2 cebule 1 duży ząbek czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 średniego selera sól morska świeżo mielony pieprz 1 łyżka majeranku szczypta mielonej gałki muszkatołowej kilka suszonych grzybów leśnych 2-3 łyżki masła 3-4 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe | |
Sposób przygotowania: | |
1. Łopatkę pokroić w grubą kostkę, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na patelni na rumiano. Usmażone mięso przełożyć do garnka. Na patelnię wlać wodę i wypłukać resztki po smażeniu, wlać do mięsa. Wody powinno być tyle aby zakryć mięso. 2. Dodać obrane marchewki, pietruszkę, seler, liście laurowy, ziele angielskie, namoczone wcześniej grzyby i gotować do miękkości pod przykryciem. Odstawić do wystygnięcia. 3. Wątróbki oczyścić, zalać mlekiem i moczyć przez 1 godzinę. Wymoczone dokładnie osuszyć i usmażyć na maśle. Odstawić do wystygnięcia. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle. 4. Z zimnego wywaru wyjąć kawałki łopatki oraz ugotowane warzywa, grzyby, osączyć i zmielić w maszynce na drobnych oczkach dodając też ostudzone podsmażone wątróbki i zeszkloną cebulę. Do zmielonego mięsa wlać zimny wywar ( ok. 1, 5 szklanki), doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem, solą, majerankiem i gałką muszkatołową. Dokładnie wyrobić masę mięsną. 5. Wyparzone słoiki napełnić pasztetem zostawiając od góry słoika ok. 2 cm wolnej przestrzeni, Szczelnie zamknąć nakrętkami. Pasteryzować 1 godzinę. Tak zapasteryzowane słoiki można przechowywać do miesiąca bez konieczności umieszczania ich w lodówce. Jeżeli chcemy przechowywać dłużej wtedy należy drugiego dnia ponownie pasteryzować słoiki 40 minut. |