Autor - Romka_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
1 kg schabu 1 łyżka majeranku 2 duże z±bki czosnku sól, pieprz - do smaku 1-2 łyżki musztardy olej lub smalec - do smażenia | |
Sposób przygotowania: | |
1. Mięso posmaruj dokładnie musztard±, natrzyj przyprawami - sol±, pieprzem, posiekanym i roztartym czosnkiem i majerankiem. Odstaw na noc do lodówki. 2. Włóż w siatkę wędliniarsk±, aby mięso zachowało ładny kształt, obsmaż z każdej strony na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. 3. Przełóż do naczynia żaroodpornego, polej tłuszczem ze smażenia i włóż do nagrzanego do 170 st. C piekarnika. Piecz do miękko¶ci. 4. Schab można przełożyć w słoik. zalać tłuszcze pozostałym po pieczeniu i zawekować. 5. Pierwsza pasteryzacja w temp. 130 st. C, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika ok. 1 godziny. Wył±cz piekarnik i zostaw do wystudzenia. Następnego dnia - w tych samych warunkach - ok. 45 minut, a trzeciego dnia - 30 minut. |