Ciastka z czekoladą 🎄 Czekoladę posiekać dość drobno (ale nie w pył, tak żeby kawałki były wyczuwalne w ciastkach) | |
Placki z cukinii Cukinię pokroić w mniej więcej 1-1,5cm plastry (nie obierać skórki), każdy plaster oprószyć lekko solą i przełożyć na sito lub jakiegoś pojemnika | |
Smalczyk by Pyrka Słoninę kroimy na kawałki i wytapiamy | |
Super sałatka do grilla, i nie tylko do grilla Przygotowanie zaczyna się dzień wcześniej od ''zaprawienia'' ogórków | |
Kolorowe i smaczne Ilość składników dowolna | |
Grzanki na wiele okazji 1. Chleb pokroić w kostkę - mniejszą jeśli chcesz używać grzanki jako dodatek do zupy i sałatek, większą - do pochrupania | |
SMAKI DZIECIŃSTWA - Andruty, wafle przekładane masą 👨🍳 Słodki powrót do beztroskich czasów dzieciństwa | |
SMAKI DZIECIŃSTWA - Ciacho drożdżowe z kruszonką (drożdżówka nocna) 👩🍳 Jest to przepis niezwykle prosty, a ciacho wychodzi pyszne | |
SMAKI DZIECIŃSTWA - Karmelowe Kąski 👨🍳 Batoniki kroimy w małe kosteczki | |
SMAKI DZIECIŃSTWA - Puchate racuchy (bez drożdży) 👩🍳 Maślanka i jajko powinny mieć temperaturę ''pokojową'' więc dobrze jest wyjąć te składniki z lodówki już wcześniej | |
Kaczka z grilla Piotra Chmiela Pierś kaczki nacinamy w poprzek solimy, pieprzymy i odstawiamy na 20 min | |
Kanapka patriotyczna ⚠️ 1. Jajko gotujemy na twardo 2 | |
Etiopski gulasz z kapusty | Kuchnia Lidla Kapustę czyścimy, pozbawiamy głąba, szatkujemy lub kroimy na drobne paski | |
Chilli sin carne Darii Ładochy | Kuchnia Lidla KROK 1: GOTUJEMY CZERWONĄ FASOLĘ Czerwoną fasolę namaczamy w zimnej wodzie przez 12 godzin | |
Curry Darii Ładochy | Kuchnia Lidla PRZYGOTUJ moździerz KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MIESZANKĘ PRZYPRAWOWĄ W moździerzu ucieramy nasiona kolendry, dodajemy resztę przypraw i dokładnie mieszamy | |
Gołąbki z soczewicą i grzybami Darii Ładochy | Kuchnia Lidla PRZYGOTUJ moździerz tarkę o drobnych oczkach naczynie żaroodporne piekarnik rozgrzany do temperatury 155°C KROK 1: MOCZYMY SOCZEWICĘ I BOROWIKI Borowiki i soczewicę wkładamy do dwóch osobnych misek, zalewamy letnią wodą i pozostawiamy do namoczenia minimum na 1 godzinę | |
Burgery z tofu Karola Okrasy | Kuchnia Lidla KROK 1: SMAŻYMY BURGERY Tofu odsączamy na ściereczce z nadmiaru wody | |
Żurek z makaronem Darii Ładochy | Kuchnia Lidla PRZYGOTUJ szklane lub gliniane naczynie gazę szklane butelki KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZAKWAS W szklanym lub glinianym naczyniu zalewamy mąkę ciepłą wodą, ok | |
Wegańska zupa z ciecierzycy | Kuchnia Lidla PRZYGOTUJ garnek z grubym dnem blender PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce | |
Wegańskie kiełbaski z sałatką Kingi Paruzel | Kuchnia Lidla PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ Tofu odsączamy przez noc w lodówce dociśnięte między warstwami ręcznika papierowego |