Autor - Yeti | |
Czas przygotowania - powyżej 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
Dwie duże morele lub dwie dorodne pomarańcze 4 kg wypestkowanej dyni 2 x po 0,5kg cukru żelującego kwasek cytrynowy do smaku olejek pomarańczowy 1 buteleczka jeśli ktoś lubi - 1 starty goździk albo odrobinka cynamonu. | |
Sposób przygotowania: | |
Dwie morele lub dwie pomarańcze obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Dynię obieramy ze skórki, nadając kawałkom kształt banana, wtedy łatwiej ją kroić na kawałki. Dynię siekamy na kawałki mniej więcej 2x2cm i grubości 5-7mm, aby było łatwo ją gotować i zmiksować. Wstawiamy na gaz w dużym garnku, podlewamy około szklanką wody i ewentualnie łyżką oliwy. Gdy dynia jest miękka miksujemy ją i dodajemy cukier żelujący oraz posiekane lub rozdrobnione owoce, morele lub pomarańcze. Gotujemy na wolnym ogniu aż do uzyskania jednolitej, pięknie pachnącej i smakującej bardzo owocowo masy, którą kładziemy do słoiczków i wekujemy. Produkt finalny smakuje jak mieszanka najlepszych cytrusów i ma wspaniały korzenno - cytrusowy aromat oraz atomowo żółty kolor. Wspaniały dodatek do naleśników, ciast, albo po prostu na chlebek. | |
Dodatkowe informacje: | |
|