Kuchnia Kierowcy

Świąteczny barszczyk na drogę

  
Autor - Romka_etransport.pl
Czas przygotowania - powyżej 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

2,5-3 kg buraków czerwonych
100 ml octu 10%
2 łyżki cukru
3-4 marchewki
2 pietruszki
1 seler
1 por
1 cebula
kilka rosołków w kostce
vegeta
sól, pieprz
majeranek
czosnek (kilka ząbków)
koncentrat buraczany (nie koniecznie)

Sposób przygotowania:

1. Obrać i pokroić buraczki, wymieszać z octem, cukrem i solą. Przykryć i odstawić na noc.
2. Z pozostałych warzyw ugotować wywar (opcjonalnie można dodać kostki rosołowe).
3. Dodajemy zaczyn z buraczków, doprawiamy czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem według uznania.
4. Gotujemy przez godzinę BEZ PRZYKRYCIA, żeby barszczyk nie stracił koloru.
5. Na koniec można dodać koncentrat buraczany, jeśli chcemy uzyskać jeszcze bardziej intensywny smak i kolor.
6. Gotujący się barszczyk wlewamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem - jeśli słoiki porządnie zaciągną (zakrętka będzie wklęsła), chowamy do lodówki i tak mogą postać nawet kilka miesięcy.

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja