Autor - Romka_etransport.pl | |
Czas przygotowania - powyżej 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
2,5-3 kg buraków czerwonych 100 ml octu 10% 2 łyżki cukru 3-4 marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 por 1 cebula kilka rosołków w kostce vegeta sól, pieprz majeranek czosnek (kilka ząbków) koncentrat buraczany (nie koniecznie) | |
Sposób przygotowania: | |
1. Obrać i pokroić buraczki, wymieszać z octem, cukrem i solą. Przykryć i odstawić na noc. 2. Z pozostałych warzyw ugotować wywar (opcjonalnie można dodać kostki rosołowe). 3. Dodajemy zaczyn z buraczków, doprawiamy czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem według uznania. 4. Gotujemy przez godzinę BEZ PRZYKRYCIA, żeby barszczyk nie stracił koloru. 5. Na koniec można dodać koncentrat buraczany, jeśli chcemy uzyskać jeszcze bardziej intensywny smak i kolor. 6. Gotujący się barszczyk wlewamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem - jeśli słoiki porządnie zaciągną (zakrętka będzie wklęsła), chowamy do lodówki i tak mogą postać nawet kilka miesięcy. |