Autor - Romka_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
4 porcje po 300 ml: 180 g mąki, 80 g gorzkiej czekolady, 80 g sera białego mielonego, 80 g miękkiego masła, 120 g cukru, 2 jajka, ½ łyżeczki aromatu waniliowego, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, olej do wysmarowania słoików | |
Sposób przygotowania: | |
1. Masło ubijamy z cukrem, serem białym i aromatem waniliowym. Stopniowo dodajemy jajka, cały czas miksując. 2. Dosypujemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. 3. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną czekoladę. 4. Słoiki smarujemy olejem. Napełniamy masą do 2/3 ich wysokości. 5. Pieczemy w rozgrzanym do 175 ° C piekarniku, przez 30 - 35 minut. 7. Obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. 8. Bezpośrednio po upieczeniu można szczelnie zamknąć słoik. Takie ciasto można przechowywać podobno nawet do 6 miesięcy i pozostaje dobre i smaczne. |