Świąteczny keks 🎄 👉 Orzechy, daktyle i morele pokroić na mniejsze kawałeczki (ale nie za drobno), przesypać do miseczki, dodać rodzynki, żurawinę i skórkę pomarańczową | |
Cynamonowy zawijaniec 🎄 👉 Mleko podgrzać, rozpuścić w nim połowę masła i 3-4 łyżki cukru, do ciepłego (nie gorącego!) dodać drożdże, zamieszać aż się rozpuszczą | |
PASZTET Świąteczny Pieczarki posiekać i usmażyć, tak samo cebulę | |
Gołąbki z soczewicą i grzybami Darii Ładochy | Kuchnia Lidla PRZYGOTUJ moździerz tarkę o drobnych oczkach naczynie żaroodporne piekarnik rozgrzany do temperatury 155°C KROK 1: MOCZYMY SOCZEWICĘ I BOROWIKI Borowiki i soczewicę wkładamy do dwóch osobnych misek, zalewamy letnią wodą i pozostawiamy do namoczenia minimum na 1 godzinę | |
Wegański pasztet z fasoli Kingi Paruzel | Kuchnia Lidla PRZYGOTUJ keksówkę papier do pieczenia tarkę o dużych oczkach praskę do czosnku robot wielofunkcyjny lub blender piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C KROK 1: PODSMAŻAMY SKŁADNIKI PASZTETU Cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju | |
Domowy niskotłuszczowy żółty ser (dobry dla każdego, również dla będących na diecie i dla cukrzyków 🍬) Twaróg dokładnie rozgnieść widelcem | |
Schab z szynkowaru (dobry również dla cukrzyków 🍬) Schab pozbawić białej błonki (mizdry), umyć, ponakłuwać wykałaczką (taką do grilla, długą) i natrzeć dokładnie peklosolą oraz pieprzem | |
Czarny kurczak 1. Umyj kurczaka 2. | |
Zrazy wielkopolskie Paprykę, ogórek kiszony, suszone pomidory i szynkę pokroić w słupki jak na zdjęciu | |
Gulasz jednogarnkowy Surowe mięso wrzucić do garnka i krótko przesmażyć | |
Pierniczki drivera Margarynę rozpuścić w garnku, dosypać łyżkę kakao, wymieszać | |
BIGOS TRUCKERA Kapustę włożyć do miski i zalać zimną wodą, wypłukać z nadmiaru kwasu, odstawić na godzinę zalaną ponownie zimną wodą i ponownie odcisnąć | |
Bigos dobry na wszystko 1. Grzyby suszone zalać wrzątkiem i odstawić | |
Rybka lubi pływać, czyli karp w marynacie 1. Karpia sprawić, pokroić w dzwonki i natrzeć sokiem z cytryny i odstawić na godzinę | |
Ale pasztet...! 1. Łopatkę pokroić w grubą kostkę,oprószyć solą i pieprzem,usmażyć na patelni na rumiano | |
Zakręcone pierożki FARSZ: 1. Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc | |
Świąteczny barszczyk na drogę 1. Obrać i pokroić buraczki, wymieszać z octem, cukrem i solą | |
Poznański barszczyk czerwony Fasolę "Jaś" namoczyć dobę wcześniej | |
Ptasie mleczko z biszkoptami i galaretką Jedną galaretkę rozpuścić w 250ml wody | |
Morelowy kant dżemowy Dwie morele lub dwie pomarańcze obieramy ze skórki i usuwamy pestki |