Autor - Romka_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 30 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
kilka filetów matiasa solonego (około 10) 3 szkl wody 1 szklanka octu 2 cebule 1,5 łyżki cukru kilka ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego łyżeczka gorczycy 2 większe liście laurowe | |
Sposób przygotowania: | |
1. Wymoczyć filety - najlepiej przez całą noc. 2. Resztę składników (z wyjątkiem cebuli) zagotować i odstawić do ostygnięcia. 3. Śledzie pokroić w dowolnej wielkości kawałki oraz cebulkę w półksiężyce. 4. Układać warstwowo na przemian śledzie i cebulkę - zalać zalewą... I GOTOWE! Śledziki przed zalaniem zalewą można urozmaicić dokładając papryczkę, ogórka, suszone pomidory - pełna dowolność. Smakują pysznie zarówno z pieczywem jak i z gotowanymi ziemniakami. Za przepis dziękujemy Kini ;) |
Anira
2017-12-10 17:49:55 | Ano, ano; ) Dziękujemy; ) |