Syrop miętowo-cytrynowy Miętę włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować | |
Boczniaki a'la ryba po grecku (także dla cukrzyków 🍬) Boczniaki myjemy i kroimy w większe kawałki | |
W słoiki zamknięte cukiniowe smarowidło do pieczywa Większe cukinie dobrze jest obrać ze skórki i wydrążyć środek z pestkami, młodych nie trzeba bo pestki są małe a skórka miękka | |
Pasta kanapkowa z kurczaka, jajek, korniszonów (także dla cukrzyków 🍬) Ugotowaną pierś kurczaka pokroić na mniejsze kawałki (ja obsypuję dodatkowo ziołami prowansalskimi - bo lubię ich smak) | |
Krajanka piernikowa 🎄 💠W rondelku podgrzać mleko, miód, masło i 60g cukru pudru | |
Mega czekoladowe brownie 🎄 Masło i czekoladę rozdrobnić i roztopić w garnuszku (na małym ogniu, cały czas mieszając), odstawić | |
Zupa pieczarkowa Cebulę drobno pokrojoną poddusić na maśle do zrumienienia, dodać warzywa starte na tarce, mięso kurczaka pokrojone w drobną kostkę | |
Ciastka z czekoladą 🎄 Czekoladę posiekać dość drobno (ale nie w pył, tak żeby kawałki były wyczuwalne w ciastkach) | |
Smalczyk by Pyrka Słoninę kroimy na kawałki i wytapiamy | |
Super sałatka do grilla, i nie tylko do grilla Przygotowanie zaczyna się dzień wcześniej od ''zaprawienia'' ogórków | |
SMAKI DZIECIŃSTWA - Ciacho drożdżowe z kruszonką (drożdżówka nocna) 👩🍳 Jest to przepis niezwykle prosty, a ciacho wychodzi pyszne | |
Etiopski gulasz z kapusty | Kuchnia Lidla Kapustę czyścimy, pozbawiamy głąba, szatkujemy lub kroimy na drobne paski | |
Chilli sin carne Darii Ładochy | Kuchnia Lidla KROK 1: GOTUJEMY CZERWONĄ FASOLĘ Czerwoną fasolę namaczamy w zimnej wodzie przez 12 godzin | |
Curry Darii Ładochy | Kuchnia Lidla PRZYGOTUJ moździerz KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MIESZANKĘ PRZYPRAWOWĄ W moździerzu ucieramy nasiona kolendry, dodajemy resztę przypraw i dokładnie mieszamy | |
Żurek z makaronem Darii Ładochy | Kuchnia Lidla PRZYGOTUJ szklane lub gliniane naczynie gazę szklane butelki KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZAKWAS W szklanym lub glinianym naczyniu zalewamy mąkę ciepłą wodą, ok | |
Wegańska zupa z ciecierzycy | Kuchnia Lidla PRZYGOTUJ garnek z grubym dnem blender PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce | |
Wegańskie kiełbaski z sałatką Kingi Paruzel | Kuchnia Lidla PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ Tofu odsączamy przez noc w lodówce dociśnięte między warstwami ręcznika papierowego | |
Gołąbki bez zawijania (fit wersja, polecana również w insulinooporności czy cukrzycy 🍬) Ryż ugotować. Na rozgrzanej oliwie (bardzo niewielka ilość) podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę | |
Bitki z indyka w cebuli (dietetycznie, dla walczących z kilogramami i dla cukrzyków 🍬) Mięso podzielić na kotlety, delikatnie rozbić (można też nie rozbijać, wówczas grubsze plastry trzeba przekroić wzdłuż, na cieńsze plastry), posypać solą i pieprzem | |
Kasza gryczana z gulaszem ze schabu (zdrowo dla każdego, również dla cierpiących na cukrzycę 🍬 czy nadwagę) Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju z przeciśniętym przez praskę (lub posiekanym) czosnkiem |