Autor - Romka_etransport.pl | |
Czas przygotowania - powyżej 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
Ciasto: 4 szklanki mąki 2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju około 2 szklanek ciepłej wody Farsz: 1 słoik litrowy suszonych grzybów 1 kg kiszonej kapusty sól i pieprz 3 łyżki oleju 3 cebule Pasteryzacja: kostka smalcu 1/2 szklanki oleju | |
Sposób przygotowania: | |
FARSZ: 1. Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc. Następnie zagotować, aż zmiękną. 2. Kapustę ugotować w 300 ml wody do miękkości z dodatkiem soli (ok. 45 - 60 minut). 3. Połączyć kapustę i grzyby, a następnie zmielić przez maszynkę lub drobno posiekać. 4. Na patelni na oleju zeszklić cebule, dodać do farszu. Składniki farszu dobrze wyrobić, łącząc wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem. CIASTO: 1. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać sól i olej. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia - wyrabiać przez kilka minut. 2. Rozwałkować ciasto, wycinać kółeczka i lepić pierogi (krańce można zlepiać dodając odrobinę wody). 3. Wrzucać do gotującej, osolonej wody. Gotować do miękkości, przez około 3 - 5 minut. PASTERYZACJA: 1. Słoik napełnić pierogami i zalać roztopionym smalcem z olejem. Pierogi powinny być przykryte zalewą. 2. Zakręcić nakrętkę i pasteryzować ok. 1 godz. Po tym czasie słoik odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Jeśli potrzebujecie porady, co do wekowania słoików, zapraszamy tutaj - http://www. kuchniakierowcy. pl/porady, wekowanie, 32. html |