Autor - Kinia_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
DZIEŃ 1. 1/2 szkl oleju 1 szkl mleka 1 szkl cukru 3 całe jajka (nie wbijać jako ostatnie) 5 dag drożdży lub 2 paczuszki suchych (ale wtedy wsypać je jako pierwsze i nie przysypywać bezpośrednio cukrem, żeby mogły oddychać) DZIEŃ 2. 1/2 kg mąki KRUSZONKA szkl mąki 1/2 szkl cukru 100g masła 1 żółtko | |
Sposób przygotowania: | |
Jest to przepis niezwykle prosty, a ciacho wychodzi pyszne. Może takie właśnie pamiętacie z dzieciństwa? 1. Wszystkie składniki (oprócz mąki) włożyć do miski i pozostawić na noc (absolutnie nie mieszać, zwyczajnie wpakować wszystko do michy, przykryć ściereczką i iść spać). 2. Na drugi dzień dosypać 1/2 kg mąki (w misce po nocy powinny pojawić się bąble, to jest właściwy moment żeby dodać mąkę), wymieszać i wlać do prostokątnej blachy, przykryć ściereczką i na trochę zostawić a gdy podrośnie wstawić do zimnego piekarnika. Dopiero wtedy nastawić temp. na 170 stopni i piec około godziny. Kruszonkę ucierać palcami aż powstaną grube okruchy, schłodzić w lodówce i rozsypać na ciasto przed pieczeniem. Niektórzy jedzą jeszcze ciepłe, niektórzy lubią kiedy ciasto drożdżowe ma kilka dni i wówczas albo smarują sobie kawałki masłem, albo pałaszują z mlekiem. Zdecydowanie polecam zabrać w pojemniczku ze sobą w trasę, smacznie, domowo, jeśli ktoś jadał w dzieciństwie to i sentymentalnie ale też co ważne, spokojnie kilka dni wytrzyma bez uszczerbku dla smaku. |