Autor - Kinia_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 30 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
I. Masa z mlekiem w proszku 2 szklanki pełnego mleka w proszku 200 g masła 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka . II. Masa kakaowa 200 g masła niepełna szkl cukru pudru 1,5 szkl mleka w proszku 1/2 szkl mleka 3 łyżki kakao . III. Masa kokosowa 100 g masła 50 g cukru 1/2 szkl mleka 1/2 szkl wiórków kokosowych 1 szkl pełnego mleka w proszku 2 łyżki soku z cytryny . IV. Masa z galaretką 150 g szklanki cukru 400 g kwaśnej śmietany 18% 100 g masła 2 galaretki dowolne | |
Sposób przygotowania: | |
Słodki powrót do beztroskich czasów dzieciństwa. Z pewnością Wasze mamy czy też babcie czasami przygotowywały pyszny andrut ze słodkim nadzieniem. Wafle można przekładać jedną dowolną masą, a można też zrobić wielosmakowe. U mnie w rodzinnym domu od zawsze robiło się wafle przekładane różnymi masami i zawsze jedną z mas był kwaskowy dżem żeby trochę złamać słodycz pozostałych słodkich mas. Alternatywa dla zabieganych lub leniwych: wafle posmarować naprzemiennie nutellą i masłem orzechowym (a można też kajmakiem gotowym z puszki). Wykonanie mas: I. Masło, cukier i mleko włożyć do garnka i podgrzewać, cały czas mieszając aż do połączenia składników. Następnie odstawić do lekkiego przestudzenia. Do jeszcze ciepłej masy stopniowo dodawać mleko w proszku, cały czas mieszając żeby nie było grudek. Po lekkim wystudzeniu (masa trochę musi zgęstnieć) smarować wafle. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą, na wierzch położyć coś cięższego (np encyklopedię) żeby docisnąć wszystko i odstawić na 2-3 godziny. II. Masło, cukier, mleko oraz kakao włożyć do garnka i podgrzewać, cały czas mieszając aż do połączenia składników. Następnie odstawić do lekkiego przestudzenia. Do jeszcze ciepłej masy stopniowo dodawać mleko w proszku, cały czas mieszając żeby nie było grudek. Po lekkim wystudzeniu (masa trochę musi zgęstnieć) smarować wafle. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą, na wierzch położyć coś cięższego (np encyklopedię) żeby docisnąć wszystko i odstawić na 2-3 godziny. III. Masło, cukier, mleko oraz wiórki włożyć do garnka i podgrzewać, cały czas mieszając aż do połączenia składników. Następnie odstawić do lekkiego przestudzenia. Do jeszcze ciepłej masy stopniowo dodawać mleko w proszku, cały czas mieszając żeby nie było grudek. Na samym końcu wmieszać sok z cytryny. Po lekkim wystudzeniu (masa trochę musi zgęstnieć) smarować wafle. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą, na wierzch położyć coś cięższego (np encyklopedię) żeby docisnąć wszystko i odstawić na 2-3 godziny. IV. Masło i cukier rozpuścić w garnku, dodać śmietanę i mieszając doprowadzić do zagotowania (na małym ogniu). Odstawić garnek i wsypać galaretki, mieszać do całkowitego rozpuszczenia galaretek. Po lekkim wystudzeniu (masa trochę musi zgęstnieć) smarować wafle. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą, na wierzch położyć coś cięższego (np encyklopedię) żeby docisnąć wszystko i odstawić na kilka godzin. |