Autor - Romka_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie | |
Składniki | |
ZAKWAS ŻYTNI mąka żytnia – 1 szklanka ciepła woda – 500 ml ziele angielskie – 3 ziarenka liście laurowe – 3 szt. czosnek – 3 ząbki skórka razowego chleba na zakwasie ŻUREK makaron pełnoziarnisty – 200 g suszone grzyby – 10 szt. olej rzepakowy – 1 łyżka cebula – 1 szt. czosnek – 4 ząbki rozmaryn świeży – 1 gałązka zakwas żytni – 300 ml wywar z jarzyn – 1 l tarty chrzan – 2 łyżki cukier – 1 łyżka majeranek suszony – 1 łyżeczka ogórek kiszony – 1 szt. woda z ogórków kiszonych sól pieprz DEKORACJA olej – 1 łyżka cebula – 1 szt. tymianek świeży – 2 gałązki szczypta suszonego majeranku | |
Sposób przygotowania: | |
PRZYGOTUJ szklane lub gliniane naczynie gazę szklane butelki KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZAKWAS W szklanym lub glinianym naczyniu zalewamy mąkę ciepłą wodą, ok. pół litra. Dodajemy przyprawy wraz z czosnkiem pokrojonym w plasterki. Skórkę chleba umieszczamy na wierzchu. Naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Co jakiś czas zaglądamy do zakwasu i mieszamy. Gotowy zakwas przelewamy do butelek, szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce maksymalnie 2 tygodnie. KROK 2: GOTUJEMY ŻUREK Makaron gotujemy al dente według wskazań na opakowaniu. Grzyby namaczamy w gorącej wodzie. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek wraz z gałązką rozmarynu. Dolewamy zakwas i wywar. Dodajemy grzyby pokrojone w paski, chrzan, cukier i majeranek. Na patelni z odrobiną wody z ogórków podsmażamy ogórek pokrojony w półcentymetrowe plastry. Dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość zagotowujemy. KROK 3: PODAJEMY ŻUREK Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Zupę podajemy z makaronem, udekorowaną smażoną cebulą, świeżymi listkami tymianku i roztartym majerankiem. Przepis znajdziecie na https://kuchnialidla. pl/zurek-z-makaronem | |
Dodatkowe informacje: | |
|