Kuchnia Kierowcy

Żurek z makaronem Darii Ładochy | Kuchnia Lidla

  
Autor - Romka_etransport.pl
Czas przygotowania - do 60 minut
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie

Składniki

ZAKWAS ŻYTNI
mąka żytnia – 1 szklanka
ciepła woda – 500 ml
ziele angielskie – 3 ziarenka
liście laurowe – 3 szt.
czosnek – 3 ząbki
skórka razowego chleba na zakwasie
ŻUREK
makaron pełnoziarnisty – 200 g
suszone grzyby – 10 szt.
olej rzepakowy – 1 łyżka
cebula – 1 szt.
czosnek – 4 ząbki
rozmaryn świeży – 1 gałązka
zakwas żytni – 300 ml
wywar z jarzyn – 1 l
tarty chrzan – 2 łyżki
cukier – 1 łyżka
majeranek suszony – 1 łyżeczka
ogórek kiszony – 1 szt.
woda z ogórków kiszonych
sól
pieprz
DEKORACJA
olej – 1 łyżka
cebula – 1 szt.
tymianek świeży – 2 gałązki
szczypta suszonego majeranku

Sposób przygotowania:

PRZYGOTUJ
szklane lub gliniane naczynie
gazę
szklane butelki

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZAKWAS
W szklanym lub glinianym naczyniu zalewamy mąkę ciepłą wodą, ok. pół litra. Dodajemy przyprawy wraz z czosnkiem pokrojonym w plasterki. Skórkę chleba umieszczamy na wierzchu. Naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Co jakiś czas zaglądamy do zakwasu i mieszamy. Gotowy zakwas przelewamy do butelek, szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce maksymalnie 2 tygodnie.

KROK 2: GOTUJEMY ŻUREK
Makaron gotujemy al dente według wskazań na opakowaniu. Grzyby namaczamy w gorącej wodzie. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek wraz z gałązką rozmarynu. Dolewamy zakwas i wywar. Dodajemy grzyby pokrojone w paski, chrzan, cukier i majeranek. Na patelni z odrobiną wody z ogórków podsmażamy ogórek pokrojony w półcentymetrowe plastry. Dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość zagotowujemy.

KROK 3: PODAJEMY ŻUREK
Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Zupę podajemy z makaronem, udekorowaną smażoną cebulą, świeżymi listkami tymianku i roztartym majerankiem.

Przepis znajdziecie na https://kuchnialidla. pl/zurek-z-makaronem

Dodatkowe informacje:

  • wegetariańskie

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja