Autor - Romka_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie | |
Składniki | |
MIESZANKA PRZYPRAWOWA nasiona kolendry – 1 łyżeczka kurkuma mielona – 1 łyżeczka cynamon mielony – 1 łyżeczka czerwona papryka – 1 łyżeczka kmin rzymski, mielony – ½ łyżeczki CURRY czerwona cebula – 1 szt. czosnek – 2 ząbki imbir korzeń – 10 g olej kokosowy – 1 łyżka dynia piżmowa – 200 g papryka zielona – 1 szt. soczewica – ½ szklanki sos sojowy – 4 łyżki wywar warzywny (lub woda) – ½ szklanki pomidory krojone – 1 puszka mleczko kokosowe – 1 puszka przecier pomidorowy – 1 łyżka cukier trzcinowy – ½ łyżeczki kapusta pak choi – 1 szt. DEKORACJA kolendra – 1 pęczek papryczka chili – 2 szt. | |
Sposób przygotowania: | |
PRZYGOTUJ moździerz KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MIESZANKĘ PRZYPRAWOWĄ W moździerzu ucieramy nasiona kolendry, dodajemy resztę przypraw i dokładnie mieszamy. KROK 2: GOTUJEMY CURRY Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, imbir w drobną kostkę. Mieszankę przypraw przekładamy na suchą patelnię i chwilę prażymy aż do wydobycia aromatu. Dodajemy olej kokosowy i mieszamy. Dorzucamy pokrojone warzywa. Dynię i paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię wraz z soczewicą. Całość mieszamy. Dolewamy sos sojowy i wywar warzywny lub wodę. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. Dodajemy pomidory w puszce, mleczko kokosowe, przecier pomidorowy i cukier. Gotujemy kolejne 12 minut, aż warzywa zmiękną. Na końcu dodajemy kapustę pak choi, pokrojoną na kawałki (ok. 2 cm), i mieszamy. KROK 3: PODAJEMY DANIE Curry podajemy udekorowane listkami kolendry i posiekanymi papryczkami chili. Przepis znajdziecie na https://kuchnialidla. pl/curry-1 | |
Dodatkowe informacje: | |
|