Autor - Romka_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 30 minut | |
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie | |
Składniki | |
BURGERY tofu wędzone – 2 opakowania bułka tarta – 80 g sos sojowy – 2 łyżki mąka ziemniaczana – ½ łyżeczki cebula - 1 szt. (lub 2 szalotki) suszone pomidory – 8 szt. czosnek – 2 ząbki olej – 50 ml SALSA Z POMIDORÓW pomidory – 2 szt. suszone pomidory – 4 szt. szalotki – 2 szt. czosnek – 2 ząbki oliwa z oliwek sól pieprz świeża bazylia DODATKOWO bułki owsiane – 4 szt. rukola | |
Sposób przygotowania: | |
KROK 1: SMAŻYMY BURGERY Tofu odsączamy na ściereczce z nadmiaru wody. Rozdrabniamy je widelcem w misce i mieszamy z bułką tartą, sosem sojowym, mąką ziemniaczaną oraz posiekanymi drobno: cebulą, suszonymi pomidorami, czosnkiem. Dokładnie wyrabiamy masę. Jeśli jest zbyt wilgotna – dodajemy więcej bułki tartej. Formujemy 4 kotlety o grubości ok. 1, 5 cm. Smażymy na rozgrzanej patelni na małej ilości oleju na złoty kolor. KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ Z POMIDORÓW Pomidory nacinamy od spodu na krzyż. Sparzamy we wrzątku, obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne, a pozostałą część wraz z suszonymi pomidorami i szalotką kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Doprawiamy oliwą, solą, pieprzem i posiekanymi listkami bazylii. KROK 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI BURGERA Na dolną połowę bułki wykładamy rukolę, kładziemy burgera, a następnie nakładamy salsę i przykrywamy górną częścią bułki. Przepis znajdziecie na https://kuchnialidla. pl/burgery-z-tofu | |
Dodatkowe informacje: | |
|