Autor - Kinia_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 30 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
300 g cukru szklanka wody (250ml) 90-100 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny 30 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w cieniutkie plasterki 4 średniej wielkości cytryny, pokrojone w ok.3-4 mm plastry (bez pestek i skórki, chyba, że macie cytryny ekologiczne to może być ze skórką) | |
Sposób przygotowania: | |
Do garnka wlać wodę, sok z cytryny, dodać cukier i imbir, podgrzać do rozpuszczenia cukru. Dołożyć plastry cytryny i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 10-15 minut. Po tym czasie wyłączyć i pozostawić w garnku jeszcze na 15 minut. Do czystych i wyparzonych słoiczków układać plastry cytryn a następnie uzupełnić syropem. Natychmiast zakręcić. Można stosować jako dodatek do herbaty, można pić po prostu z ciepłą wodą. Zużyć w ciągu 2 tygodni. |