Kuchnia Kierowcy

Sezon na przeziębienia - syrop imbirowy z cytryną

  

Autor - Kinia_etransport.pl
Czas przygotowania - do 30 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

300 g cukru
szklanka wody (250ml)
90-100 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
30 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w cieniutkie plasterki
4 średniej wielkości cytryny, pokrojone w ok.3-4 mm plastry (bez pestek i skórki, chyba, że macie cytryny ekologiczne to może być ze skórką)

Sposób przygotowania:

Do garnka wlać wodę, sok z cytryny, dodać cukier i imbir, podgrzać do rozpuszczenia cukru. Dołożyć plastry cytryny i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 10-15 minut. Po tym czasie wyłączyć i pozostawić w garnku jeszcze na 15 minut.
Do czystych i wyparzonych słoiczków układać plastry cytryn a następnie uzupełnić syropem. Natychmiast zakręcić.
Można stosować jako dodatek do herbaty, można pić po prostu z ciepłą wodą.
Zużyć w ciągu 2 tygodni.

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja