Autor - Kinia_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 30 minut | |
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie | |
Składniki | |
400g mąki pszennej 500ml maślanki naturalnej 1 jajo 2 łyżki cukru 1 łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka soli (nie pomijać) olej do smażenia | |
Sposób przygotowania: | |
Maślanka i jajko powinny mieć temperaturę ''pokojową'' więc dobrze jest wyjąć te składniki z lodówki już wcześniej. Do maślanki dodać jajko, dobrze wymieszać trzepaczką (mikser nie jest potrzebny), dodać mąkę i sól. Po wymieszaniu dodać cukier, ponownie wymieszać i a końcu dodać sodę. Wszystko razem dokładnie wymieszać (tak z dobrą chwilę trzeba mieszać). Odstawić ciasto na kilka/kilkanaście minut. Na patelni rozgrzać olej (powinno być ok 5mm warstwa oleju). Na rozgrzany olej nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć na średnim ogniu z obu stron. Racuchy w trakcie smażenia rosną, robią się puchate i co ważne, nie wpijają za dużo oleju więc nie trzeba co chwilę dolewać. Z podanej porcji wychodzi od 20-25 racuchów. Można je jeść na ciepło i na zimno, posypane cukrem pudrem, polane rozgniecionymi truskawkami lub z dżemem. Jak kto lubi. Przepis zaczerpnięty ze strony aniagotuje. pl |