Kuchnia Kierowcy

Gołąbki z soczewicą i grzybami Darii Ładochy | Kuchnia Lidla

  
Autor - Romka_etransport.pl
Czas przygotowania - powyżej 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

GOŁĄBKI
suszone borowiki – 50 g
czerwona soczewica – 500 g
oliwa z oliwek – 3 łyżki
czosnek – 3 ząbki
szalotka – 3 szt.
ocet jabłkowy – 50 ml
cukier trzcinowy – 2 łyżeczki
sól
pieprz
tymianek – ½ łyżeczki
słodka papryka – 1 łyżeczka
suszone śliwki – 50 g
orzechy laskowe – 30 g
kapusta włoska – 12 dużych liści
SOS
seler – 200 g
passata pomidorowa – 500 ml
ksylitol – 2 łyżeczki
mielona kozieradka – szczypta
musztarda francuska – 1 łyżeczka
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

PRZYGOTUJ
moździerz
tarkę o drobnych oczkach
naczynie żaroodporne
piekarnik rozgrzany do temperatury 155°C

KROK 1: MOCZYMY SOCZEWICĘ I BOROWIKI
Borowiki i soczewicę wkładamy do dwóch osobnych misek, zalewamy letnią wodą i pozostawiamy do namoczenia minimum na 1 godzinę. Borowiki odcedzamy i siekamy.

Soczewicę płuczemy, odcedzamy, przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem wody, solimy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Po upływie tego czasu odkrywamy i odparowujemy nadmiar wody.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekane drobno ząbki czosnku, szalotki oraz grzyby. Podlewamy octem jabłkowym i dodajemy cukier. Całość chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy soczewicę. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i papryką. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Farsz mieszamy z posiekanymi śliwkami i rozdrobnionymi w moździerzu orzechami.

KROK 3: ZWIJAMY GOŁĄBKI
Liście kapusty parzymy wrzątkiem i odcinamy zgrubiałe części. Farsz układamy na środku liści i zwijamy je jak krokiety – liść składamy na pół, zakładamy boki do środka i rolujemy.

KROK 4: PIECZEMY GOŁĄBKI
Seler ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Łączymy z passatą pomidorową i ksylitolem. Przyprawiamy kozieradką, musztardą, solą i pieprzem. Sos wylewamy na dno naczynia żaroodpornego i ściśle, jeden przy drugim, układamy gołąbki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 155°C i zapiekamy przez 30 minut.

Przepis znajdziecie na https://kuchnialidla. pl/golabki-z-soczewica-i-grzybami

Dodatkowe informacje:

  • wegetariańskie

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja