Autor - Romka_etransport.pl | |
Czas przygotowania - powyżej 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
GOŁĄBKI suszone borowiki – 50 g czerwona soczewica – 500 g oliwa z oliwek – 3 łyżki czosnek – 3 ząbki szalotka – 3 szt. ocet jabłkowy – 50 ml cukier trzcinowy – 2 łyżeczki sól pieprz tymianek – ½ łyżeczki słodka papryka – 1 łyżeczka suszone śliwki – 50 g orzechy laskowe – 30 g kapusta włoska – 12 dużych liści SOS seler – 200 g passata pomidorowa – 500 ml ksylitol – 2 łyżeczki mielona kozieradka – szczypta musztarda francuska – 1 łyżeczka sól pieprz | |
Sposób przygotowania: | |
PRZYGOTUJ moździerz tarkę o drobnych oczkach naczynie żaroodporne piekarnik rozgrzany do temperatury 155°C KROK 1: MOCZYMY SOCZEWICĘ I BOROWIKI Borowiki i soczewicę wkładamy do dwóch osobnych misek, zalewamy letnią wodą i pozostawiamy do namoczenia minimum na 1 godzinę. Borowiki odcedzamy i siekamy. Soczewicę płuczemy, odcedzamy, przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem wody, solimy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Po upływie tego czasu odkrywamy i odparowujemy nadmiar wody. KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekane drobno ząbki czosnku, szalotki oraz grzyby. Podlewamy octem jabłkowym i dodajemy cukier. Całość chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy soczewicę. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i papryką. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Farsz mieszamy z posiekanymi śliwkami i rozdrobnionymi w moździerzu orzechami. KROK 3: ZWIJAMY GOŁĄBKI Liście kapusty parzymy wrzątkiem i odcinamy zgrubiałe części. Farsz układamy na środku liści i zwijamy je jak krokiety – liść składamy na pół, zakładamy boki do środka i rolujemy. KROK 4: PIECZEMY GOŁĄBKI Seler ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Łączymy z passatą pomidorową i ksylitolem. Przyprawiamy kozieradką, musztardą, solą i pieprzem. Sos wylewamy na dno naczynia żaroodpornego i ściśle, jeden przy drugim, układamy gołąbki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 155°C i zapiekamy przez 30 minut. Przepis znajdziecie na https://kuchnialidla. pl/golabki-z-soczewica-i-grzybami | |
Dodatkowe informacje: | |
|