Kuchnia Kierowcy

Golonka wieprzowa w słoiku

  
Autor - Nata
Czas przygotowania - powyżej 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

2 golonki wieprzowe
sól 6-7dag na 1 kg mięsa
saletra 1-3g na 1 kg mięsa
przyprawy do peklowania (kolendra,czarny pieprz, ziele angielskie, jałowiec, gożdziki, liśc laurowy, papryka, majeranek ,cebula, czosnek
lub gotowe mieszanki do peklowania
3 łyzeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

Sól, saletrę oraz zmielone przyprawy wymieszać.
Swieżą golonkę oddzielić od kości, natrzeć zrobioną mieszanką do peklowania, ułożyć w misce, przykryć i pozostawić na 4 dni.
Następnie odsączyć mięso z soku, włozyć do wrzącej wody z dodatkiem cebuli i gotować około 25 min.
Podgotowane mięso podzielić na mniejsze kawałki( wzdłuż) i układać w sloju.
Wywar z golonki przecedzić, dodać 3 pełne łyżeczki zelatyny namoczonej w zimnej wodzie, zagotować i zalać mięso ułozone w słojach.
Słoje zamknąć i pasteryzować 1, 5 godziny. Po ulywie tego czasu słoje wyjąć, schłodzić i sprawdzic szczelnośc zamknięcia. Następnego dnia pasteryzować 45 min.
Tak przygotowaną golonkę po otwarciu słoja kroić w plastry razem z galaretą. Mozna tez podawać na ciepło.

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja