Autor - buszmen | |
Czas przygotowania - powyżej 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
golonka peklowana ziele angielskie liść laurowy kapusta kiszona | |
Sposób przygotowania: | |
Wyluzuj golonkę (usuń kość). Podziel mięso na dwie części (golonka jest zapeklowana ale SUROWA). Do dwóch słoików włóż kapustę kiszoną do 1/3 wysokości, ziele angielskie i liść laurowy. Na górę włóż mięso i zakręć MOCNO słoiki. Wstaw do garnka z wodą (dodaj do wody odrobinę octu to nie osadzi się na słoikach kamień) i gotuj na wolnym ogniu 2 godziny (kapusta puści wodę i mięso pod ciśnieniem ugotuje się na mięciutko). Po wyjęciu z garnka dokręć jeszcze pokrywki i odwróć do góry dnem do całkowitego wystygnięcia. Tak zawekowane mięso trzymałem w kabinie ponad miesiąc i nie miało prawa się zepsuć. Zamiast golonki można włożyć żeberka. Tylko zawsze pokrój na kawałki bo potem tego nie wyjmiesz. PEKLOWANIE: zagotuj 2 litry wody, wsyp sól peklową, ziele angielskie, liść laurowy, maggi i pogotuj to z 5 minut. Po CAŁKOWITYM WYSTYGNIĘCIU zalewy włóż do niej surową golonkę i/lub żeberka i odstaw na 3-5 dni |