Kuchnia Kierowcy

golonka peklowana z kapustą

  
Autor - buszmen
Czas przygotowania - powyżej 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

golonka peklowana
ziele angielskie
liść laurowy
kapusta kiszona

Sposób przygotowania:

Wyluzuj golonkę (usuń kość). Podziel mięso na dwie części (golonka jest zapeklowana ale SUROWA). Do dwóch słoików włóż kapustę kiszoną do 1/3 wysokości, ziele angielskie i liść laurowy. Na górę włóż mięso i zakręć MOCNO słoiki. Wstaw do garnka z wodą (dodaj do wody odrobinę octu to nie osadzi się na słoikach kamień) i gotuj na wolnym ogniu 2 godziny (kapusta puści wodę i mięso pod ciśnieniem ugotuje się na mięciutko). Po wyjęciu z garnka dokręć jeszcze pokrywki i odwróć do góry dnem do całkowitego wystygnięcia. Tak zawekowane mięso trzymałem w kabinie ponad miesiąc i nie miało prawa się zepsuć. Zamiast golonki można włożyć żeberka. Tylko zawsze pokrój na kawałki bo potem tego nie wyjmiesz.

PEKLOWANIE:
zagotuj 2 litry wody, wsyp sól peklową, ziele angielskie, liść laurowy, maggi i pogotuj to z 5 minut. Po CAŁKOWITYM WYSTYGNIĘCIU zalewy włóż do niej surową golonkę i/lub żeberka i odstaw na 3-5 dni

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja