Autor - dareckisIRL | |
Czas przygotowania - do 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
2 podwójne filety z kurczaka 3 łyżki stołowe m±ki ziemniaczanej 3 łyzki stołowe majonezu 2 jajka kurze przyprawy pieprz sól olej patelnia | |
Sposób przygotowania: | |
Filety z kurczaka myjemy i ods±czamy z nadmiaru wody najlepiej papierowym ręcznikiem następnie kroimy w drobn± kostkę przyprawiamy według uznania i odstawiamy na bok. Do miski wbijamy 2 jaka i troszkę je trzeba roztrzepać widelcem następnie dodajemy 3 łyzki majonezu i tyle samo m±ki ziemniaczanej mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do tak przygotowanej masy dodajemy wczesniej pokrojone w kostke filety i mieszamy ze sob±. UWAGA razem wymieszane składniki nie powinny byc za rzadkie ani za gęste!!!W razie czego dodajemy albo m±ke lub jajko. Tak przygotowane składniki dajemy na wczesniej rozgrzany olej formuj±c kształt niewielkiego kotleta schabowego. Obracamy na drugi bok po uzyskaniu złocisto-br±zowego koloru. Jesli chodzi o przyprawy to jest bez ograniczeń można dodac nawet ketchup każdy według uznania i fantazji. Zycze smacznego |