Autor - Kierowca TIR-a | |
Czas przygotowania - do 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
30dag. białej fasolki (mała) "Jaś" 30dag. kiełbasy podwawelskiej (jaką lubisz) 30dag. boczku wędzonego gotowanego mały słoiczek przecieru pomidorowego sól czarny pieprz mielony majeranek przyprawę do potraw z fasoli słoiczki 0,5L z nakrętkami | |
Sposób przygotowania: | |
Fasolę namoczyć w lekko osolonej wodzie przez 12h. Następnie gotować ją w tej samej wodzie do miękkości. Boczek i kiełbasę kroimy w grubą kostkę i podsmażyć ją na tłuszczu nie koniecznie (tłuszcz wyroby maja w sobie). Wszystko razem wymieszać z gotującą się fasolą. Dodać przecier, majeranek, pieprz, do smaku przyprawę do fasoli. Po zagotowaniu się fasolki wkładamy do słoiczków i mocno zakręcamy. Najlepiej słoiczki trzymać w lodówce. |