Autor - Kinia_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 30 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
kilka filetów matjasa solonego (ja zazwyczaj biorę 10) 3 szkl wody 1 szkl octu 2 cebule 1,5 łyżki cukru kilka ziaren pieprzu 5 ziaren ziela ang. łyżeczka gorczycy 2 większe liście laurowe | |
Sposób przygotowania: | |
Śledzie trzeba odsolić czyli parę razy opłukać pod bieżącą wodą a potem trochę pomoczyć (tak kilka godzin lub można zostawić je w wodzie na całą noc - w lodówce). Ja kilka razy wymieniam wodę na świeżą (niektórzy moczą też matjasy w mleku). W tym czasie można przygotować zalewę bo będzie potem potrzebowała czas na wystygnięcie. Składniki zalewy (czyli wszystko to co powyżej oprócz cebuli i śledzi) zwyczajnie zagotować razem i zostawić niech stygnie. Cebulę pokroić w krążki lub pół-krążki, jak komu wygodnie. Śledzie również pokroić jak kto lubi (ja kroję na takie kilkucentymetrowe kawałki). Do słoja (mi z mojej porcji wychodzą 2 litrowe słoje) wkładamy naprzemiennie cebulę-śledzie-cebulę-śledzie- i tak dalej. Na koniec zalewamy zalewą, zakręcamy i odstawiamy do lodówki na jakieś 24h. Po tym czasie są gotowe i... ... ... albo możecie mieć takie w occie i zabrać w trasę albo..... ... . . albo możecie zlać ocet, przełożyć śledzie z cebulką do mniejszych słoików, zalać je olejem, dobrze zamknąć i zabrać ze sobą w trasę. Równie dobrze można śledzia nie kroić tylko zrobić rolmopsy, zawinąć w nie co kto chce (suszony pomidor i kawałek fety, ogórek kiszony, papryki, itp), zalać zalewą i jest kolejna wersja. A w trasie takie śledziki możecie jeść takie jak są albo możecie kombinować z dodatkami na sto sposobów. Można dodać ogóreczka, można dodać musztardę, można zrobić sos z majonezu zmieszanego ze śmietaną, można dodać koperek posiekany, można i dodać ketchupu: ) |