Autor - Kinia_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 30 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
- pół kg ogórków gruntowych - pęczek koperku - 5 ząbków czosnku - 1,5 łyżeczki soli lub jedna dość mocno czubata - odrobina białego pieprzu - kilka kropel soku z cytryny - łyżeczka oliwy z oliwek | |
Sposób przygotowania: | |
Ogórki plasterkujemy, koperek siekamy, czosnek miażdżymy i mieszamy razem z resztą składników. Odstawiamy na jakąś godzinę żeby ogórki puściły soki. Po tym czasie pakujemy w słoiczki (nie za duże, żeby w trasie były "na raz" do obiadu, mięska z grilla czy na zagrychę), trochę dociskamy i do każdego dolewamy wodę którą wcześniej ogóry puściły. Zakręcamy słoiki i wstawiamy do garnka z zimną wodą (na dno dobrze jest położyć ściereczkę) i zagotowujemy. Od momentu "zabulgotania" gotujemy max 10 min. Gorące wyjmujemy z gara, stawiamy do góry dnem i niech stygną. A w trasie..... . . odkręcamy słoik, odsączamy ogóry z wody, pakujemy do miseczki, dodajemy trochę (i tu do wyboru) jogurtu greckiego, jogurtu naturalnego, śmietany - co kto lubi bądź co kto ma. Można też pomieszać jogurt z majonezem, można dodać trochę musztardy co doda pikanterii dodatkowej. Wedle upodobań. |
Yeti
2016-05-26 21:27:24 | Właśnie się robi. Smakuje. Polecam; ) |
Lolcia81
2017-05-10 14:58:19 | Kinia myslisz że dałoby radę zawekowac to w piekarniku? Raczej wszystko w piekarniku pasteryzuje ale nie chcialabym tych ogórków ugotowac na papke... |
Kinia_etransport.pl
2017-05-10 18:24:32 | Lolcia - nie wiem, nie wekowałam tego przez pieczenie w piekarniku. Ogólnie jakoś większość wekuję gotując. Musisz spróbować na jednym słoiczku. Jak wyjdzie to daj, proszę, znać. Przyda się innym ta wiedza. Pzdr |
Lolcia81
2017-05-12 19:01:55 | Kinia ja odwrotnie, wszystko wekuje w piekarniku 😉 przeważnie robię sloiki hurtem i nie mam takich garów zeby na raz to zawekowac, dlatego piekarnik to dla mnie wybawienie 😊 dzisiaj robie te ogórasy, dam znac 😊 |