Autor - Romka_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie | |
Składniki | |
1 bakłażan 1-2 pomidory (w zależności od wielkości) 2 ząbki czosnku garść świeżych listków bazylii (suszona też się sprawdzi) oregano sól czarny pieprz olej do smażenia pieczywo | |
Sposób przygotowania: | |
1. Bakłażana obieramy ze skórki, kroimy na plasterki i odstawiamy na klika minut, posypując wcześniej solą, aby puściły wodę. 2. Parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę pomidora. 3. Wycieramy ręcznikiem papierowym nadmiar wody z bakłażana i podsmażamy go na złoty kolor. Oleju dodajemy odrobinkę, a jeśli ktoś woli to można bakłażana zgrilować całkowicie bez tłuszczu. Po usmażeniu odłożyć do wystygnięcia. 4. Podsmażamy na patelni pomidory (najlpiej tej samej, bo tam jest cały smak). Dodajemy przyprawy (jeśli bazylia jest świeża to ją dodajemy na końcu po zdjęciu z ognia). Dusimy do zredukowania soków z pomidora. 5. Ostudzonego bakłażana kroimy w kosteczkę i całość dusimy przez kilka minut do uzyskania pożądanej konsystencji. Pastę można zjadać na ciepło i na zimno. Mi najlepiej smakuje z grzankami, ale do zwykłej buły albo jako okrasa do ziemniaków też się świetnie sprawdzi. Jeśli komuś nie bardzo chce się gotować w trasie... polecamy zawekować sobie te pyszności i cieszyć się nimi przez dłuższy czas. (http://www. kuchniakierowcy. pl/porady, wekowanie, 32. html) Smacznego! | |
Dodatkowe informacje: | |
|