Autor - Romka_etransport.pl | |
Czas przygotowania - powyżej 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
1,5 kg kapusty kiszonej 1 pętko kiełbasy 250 g wołowiny 250 g wieprzowiny 100 g boczku 30 g grzybów suszonych cebulka kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka majeranku kilka ziarenek pieprzu 05, łyżeczki kminku 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku | |
Sposób przygotowania: | |
1. Grzyby suszone zalać wrzątkiem i odstawić. 2. Kapustę opłukać pod bieżącą wodą aby nie była bardzo kwaśna. Następnie pokroić w ok. 2-3 cm nitki. Przełożyć do wysokiego garnka i dodać: liście laurowe i ziele angielskie i zalać wrzątkiem ponad poziom kapusty. Dusić, aż kapusta zmięknie ok. 45-50 min. 3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć aby się zeszkliła. 4. Kiełbasę pokroić w kostkę lub plasterki i przesmażyć razem z cebulą. 5. Pokrojone w kostkę wołowinę, łopatkę wieprzową i boczek przesmażyć na oliwie do zrumienienia. 6. Gdy kapusta będzie już miękka, dodać pokrojone grzyby (wodę z grzybów zostawiamy na później), mięso oraz cebulę z kiełbasą. Gotować na małym ogniu bez przykrycia do odparowania wody. Doprawić majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem. Dodać przecier pomidorowy i dusić przez ok. 2-3 godziny na bardzo małym ogniu, mieszając i podlewając wodą grzybów. Kiedy bigos będzie gotowy pozostawić do ostygnięcia na 1 dzień. Kolejnego dnia porządnie podgrzać, przygotować umyte i wyparzone słoiki i przełożyć do nich gorący bigos. Porządnie zakręcić słoiki i pasteryzować (do wysokiego garnka powkładać słoiki, zalać wodą nie więcej niż 3/4 wysokości słoika i gotować) przez godzinę dziennie przez 3 dni. |