Autor - Kinia_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
2 papryki czerwone 2 średnie cebula trochę oliwy z oliwek 30 dag wątróbki drobiowej 40-50 dag piersi z kurczaka 3-4 ząbki czosnku po trochu suszonych ziół (tymianek, rozmaryn, można też urozmaicić swoimi ulubionymi) sól ziołowa pieprz ok.100g masła | |
Sposób przygotowania: | |
Paprykę pokroić na kawałki (np większa kostka), cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć to razem na niewielkiej ilości oliwy aż papryka będzie sprawiała wrażenie jakby się lekko przypalała. Przełożyć do innego naczynia do przestudzenia. Mięso umyć, osuszyć, poodkrawać to co się nam nie podoba, żeby było samo czyste mięso i pokroić w kostkę. Podsmażać na tej samej patelni, na której smażyły się warzywa, dodać czosnek (posiekany lub przeciśnięty przez praskę), zioła i przyprawy, i smażyć aż mięso przestanie być surowe. Po przestudzeniu podsmażonego mięsa i warzyw zmiksować wszystko razem blenderem lub malakserem dodając zimne masło. Doprawić do smaku (jeśli pasztet będzie wekowany to trzeba dać trochę więcej przypraw żeby potem nie był mdły). Przełożyć do niedużych słoiczków i wekować 3-krotnie. Pierwszego dnia 30min, drugiego - 25min, trzeciego 20min. Tak zawekowany może z Wami jeździć w trasy. Pasztet prosty w wykonaniu i baardzo smaczny, fajnie się rozsmarowuje. Inspiracją był przepis ze strony skutecznie. tv |