Autor - Romka_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
1,5 kg kiszonej kapusty 400 g łuskanego grochu 50 g suszonych grzybów 4 duże cebule sól i pieprz | |
Sposób przygotowania: | |
1. Groch zalać zimną wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować go w tej samej wodzie. 2. Kapustę dobrze odcisnąć (jeśli jest bardzo kwaśna wypłukać dwa razy w zimnej wodzie, a potem odcisnąć). Pokroić. Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości (w zależności od kapusty może to trwać 45 minut do nawet 1, 5 godziny). 3. Od czasu do czasu mieszać i w razie potrzeby dolewać wody. Ugotowaną kapustę odcedzić. 4. Dodać ugotowany groch, pokrojone drobno ugotowane wcześniej suszone grzyby i podsmażoną na oleju posiekaną cebulę. 5. Wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Jeszcze gorącą kapustę, przełożyć do słoików, od razu zakręcić, odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia. Kiedy ostygną, wstawić do lodówki. W takiej postaci mogą czekać nawet kilka tygodni. | |
Dodatkowe informacje: | |
|