Autor - Kinia_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
1,5 - 2 kg cukinii 6 małych lub 4 średnie cebule kilka ząbków czosnku oliwa z oliwek 3 łyżki cukru 6 łyżek sosu sojowego koncentrat pomidorowy sól pieprz pieprz ziołowy ostra papryka lub chili 2 łyżki octu winnego | |
Sposób przygotowania: | |
Większe cukinie dobrze jest obrać ze skórki i wydrążyć środek z pestkami, młodych nie trzeba bo pestki są małe a skórka miękka. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i odstawić. Na oliwie podsmażyć/zeszklić cebulę, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę lub posiekany. Po kilku chwilach dodać odciśniętą z nadmiaru wody cukinię i smażyć razem ok. 10-15 minut na niezbyt wysokiej mocy palnika. Doprawić solą (pamiętając, że wcześniej cukinia była już też posolona), pieprzem, papryką lub chilli, pieprzem ziołowym. Dodać cukier, sos sojowy, koncentrat pomidorowy i podsmażać razem kilka chwil mieszając. Na koniec dodać ocet winny i przesmażyć jeszcze ok. 15 minut. Zapakować do wyparzonych słoiczków i pasteryzować 20 minut. Można też gorące słoiczki nakryć ręcznikiem i tak zostawić do ostygnięcia ale osobiście bardziej ufam pasteryzacji. | |
Dodatkowe informacje: | |
|