Kuchnia Kierowcy

Mielone po grecku

  
Autor - Yeti
Czas przygotowania - do 30 minut
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie

Składniki

1 kostka sera typu '' Feta''
1 kg mięsa mielonego
1 jajko
1 bułka kajzerka
1 szklanka mleka
bułka tarta w rozsądnej ilości
natka pietruszki
sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
olej lub oliwa do smażenia
1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Mięso mielone, jajko bez skorupki, sól, pieprz, niewielka ilość bułki tartej oraz odsączoną z mleka kajzerkę wrzucić do miski i wymieszać w jednorodną spójną masę. (Najlepiej poprosić mamę lub żonę żeby po prostu przygotowała mięso na mielone kotlety, wtedy jest gwarancja, że będzie wszystkim smakowało. )
Ser feta ( może być ser typu "feta", oryginalny nie jest konieczny) kroimy w kostki wielkości ciut większe niż 1 cm3, jeśli lubimy małe kotleciki, lub tak na oko 1, 7x1, 7x1, 7cm jeśli lubimy na prawdę duże kotlety.
Kostki sera oprószamy szczodrze posiekaną natką pietruszki i odrobiną mąki i mieszamy (ser jest z natury wilgotny) po czym postępujemy jak z pyzami: robimy na dłoni placuszek z przyprawionego mięsa, na jego środku kładziemy kosteczkę sera oprószonego natką i rolujemy w kulkę, lub taki kształt, jaki akurat lubimy w przypadku mielonych. Smażymy klasycznie, tyle czasu, ile smaży się zwykłe mielone. Danie idealnie pasuje do ryżu lub ziemniaków, można też podawać je z sosem pomidorowym ( bologniese) lub gotowymi ( te chińskie ze gotowce też pasują). Potrawa daje się wekować i wytrzymuje w słoiku tyle, co zwykłe mielone. Przepis na wekowanie mielonych jest gdzieś na KK. Smacznego;)

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja