Autor - Yeti | |
Czas przygotowania - do 30 minut | |
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie | |
Składniki | |
1 kostka sera typu '' Feta'' 1 kg mięsa mielonego 1 jajko 1 bułka kajzerka 1 szklanka mleka bułka tarta w rozsądnej ilości natka pietruszki sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego olej lub oliwa do smażenia 1 łyżka mąki | |
Sposób przygotowania: | |
Mięso mielone, jajko bez skorupki, sól, pieprz, niewielka ilość bułki tartej oraz odsączoną z mleka kajzerkę wrzucić do miski i wymieszać w jednorodną spójną masę. (Najlepiej poprosić mamę lub żonę żeby po prostu przygotowała mięso na mielone kotlety, wtedy jest gwarancja, że będzie wszystkim smakowało. ) Ser feta ( może być ser typu "feta", oryginalny nie jest konieczny) kroimy w kostki wielkości ciut większe niż 1 cm3, jeśli lubimy małe kotleciki, lub tak na oko 1, 7x1, 7x1, 7cm jeśli lubimy na prawdę duże kotlety. Kostki sera oprószamy szczodrze posiekaną natką pietruszki i odrobiną mąki i mieszamy (ser jest z natury wilgotny) po czym postępujemy jak z pyzami: robimy na dłoni placuszek z przyprawionego mięsa, na jego środku kładziemy kosteczkę sera oprószonego natką i rolujemy w kulkę, lub taki kształt, jaki akurat lubimy w przypadku mielonych. Smażymy klasycznie, tyle czasu, ile smaży się zwykłe mielone. Danie idealnie pasuje do ryżu lub ziemniaków, można też podawać je z sosem pomidorowym ( bologniese) lub gotowymi ( te chińskie ze gotowce też pasują). Potrawa daje się wekować i wytrzymuje w słoiku tyle, co zwykłe mielone. Przepis na wekowanie mielonych jest gdzieś na KK. Smacznego;) |