Autor - zbychoo | |
Czas przygotowania - do 30 minut | |
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie | |
Składniki | |
1) grzyby leśne lub pieczarki 2) 1 mniejsza cebula 3) marchewka 4) pasternak (podobny do pietruszki, dużo większe korzenie, słabiej pachnie pietruszką, ma słodki smak i wciskają nam jako pietruszkę :)) 4) seler 5) por 6) masło, margaryna lub olej do smażenia 7) śmietana albo jajko do zagęszczenia potrawy 8) sól, pieprz | |
Sposób przygotowania: | |
Sezon na grzyby jeszcze trwa, bywa tak czasem że znajdziemy tylko jednego czy kilka grzybków i nie wiadomo co z tym zrobić a wyrzucić szkoda. Na jeden grzybek smażony na masełku nie opłaca się patelni wyciągać ale z dodatkiem warzyw też można zrobić sobie doskonałą duszonkę. Smakuje ciekawie, grzyby mają delikatny posmak warzyw a warzywa nabierają grzybowego aromatu, a najważniejsze że można się tym najeść. Nastawiamy patelnię, dodajemy 1 - 2 łyzki tłuszczu, wrzucamy pokrojone grzyby (czym mniejsza ilość tym cieńsze kroimy plasterki) i cebulę pokrojoną w plasterki. Warzywa kroimy w plasterki lub w paski (nie można tez przesadzić z ilością warzyw, może być razem 3 - 5 razy więcej niż grzybów) i dorzucamy na patelnię. Solimy, doprawiamy pieprzem, przykrywamy pokrywką i mieszamy co jakiś czas, jeśli mamy por to dodajemy na końcu. Gdy nam się ładnie poddusi zagęszczamy śmietaną, śmietanką do kawy lub jajkiem i serwujemy sobie z pieczywem. Duszonkę grzybowo warzywną można też zastosować jako dodatek do ziemniaków, ryżu, kaszy czy makaronu. Smacznego Koleżanko i Kolego: -) | |
Dodatkowe informacje: | |
|