Autor - Romka_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 30 minut | |
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie | |
Składniki | |
WEGAŃSKI GULASZ cebula – 1 szt. czosnek – 4 ząbki papryczka chili – 1 szt. pieczarki – 450 g olej rzepakowy – 1 łyżka czerwone wino – ¼ szklanki koncentrat pomidorowy bio – 1 łyżka krojone pomidory z puszki – 400 g liść laurowy – 1 szt. sos sojowy – 1 łyżeczka bulion warzywny – 1 szklanka mrożona marchewka z groszkiem – ½ szklanki sól – 1 szczypta pieprz – 1 szczypta natka pietruszki – 1 pęczek WEGAŃSKIE PLACKI ZIEMNIACZANE ziemniaki bio – 1 kg cebula – 1 szt. czosnek – 1 ząbek koperek – 1 pęczek sól – 1 szczypta pieprz – 1 szczypta olej rzepakowy – do smażenia placków | |
Sposób przygotowania: | |
PRZYGOTUJ tarkę o średnich oczkach sitko praskę do czosnku papierowy ręcznik kuchenny KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY GULASZ Pieczarki podsmażamy w całości na rozgrzanym oleju w głębokim garnku. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekaną papryczkę chili. Dusimy ok. 2-3 minut i zalewamy składniki winem. Dodajemy liść laurowy, pomidory i koncentrat pomidorowy, a całość rozcieńczamy bulionem warzywnym. Dodajemy sos sojowy i dusimy gulasz ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy marchewkę z groszkiem, sól oraz pieprz i gotujemy ok. 5 minut. KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PLACKI Ziemniaki starte na tarce o średnich oczkach odsączamy na sitku nad miską. Cebulę startą na tarce o średnich oczkach łączymy w misce z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Starte ziemniaki odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody i dodajemy do cebuli i czosnku. Wodę z ziemniaków odlewamy, a zebraną na dnie miski skrobię ziemniaczaną dodajemy do ciasta. Ciasto doprawiamy solą, pieprzem i drobno posiekanym koperkiem. Mieszamy. KROK 3: SMAŻYMY I PODAJEMY PLACKI Placki smażymy na oleju na mocno rozgrzanej patelni (ok. 2-3 minut z każdej strony) i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z porcją gulaszu, obficie posypane posiekaną pietruszką. Przepis znajdziecie na stronie https://kuchnialidla. pl/weganski-placek-po-wegiersku | |
Dodatkowe informacje: | |
|