Kuchnia Kierowcy

Wegański placek po węgiersku Kingi Paruzel | Kuchnia Lidla

  
Autor - Romka_etransport.pl
Czas przygotowania - do 30 minut
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie

Składniki

WEGAŃSKI GULASZ
cebula – 1 szt.
czosnek – 4 ząbki
papryczka chili – 1 szt.
pieczarki – 450 g
olej rzepakowy – 1 łyżka
czerwone wino – ¼ szklanki
koncentrat pomidorowy bio – 1 łyżka
krojone pomidory z puszki – 400 g
liść laurowy – 1 szt.
sos sojowy – 1 łyżeczka
bulion warzywny – 1 szklanka
mrożona marchewka z groszkiem – ½ szklanki
sól – 1 szczypta
pieprz – 1 szczypta
natka pietruszki – 1 pęczek
WEGAŃSKIE PLACKI ZIEMNIACZANE
ziemniaki bio – 1 kg
cebula – 1 szt.
czosnek – 1 ząbek
koperek – 1 pęczek
sól – 1 szczypta
pieprz – 1 szczypta
olej rzepakowy – do smażenia placków

Sposób przygotowania:

PRZYGOTUJ
tarkę o średnich oczkach
sitko
praskę do czosnku
papierowy ręcznik kuchenny

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY GULASZ
Pieczarki podsmażamy w całości na rozgrzanym oleju w głębokim garnku. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekaną papryczkę chili. Dusimy ok. 2-3 minut i zalewamy składniki winem.

Dodajemy liść laurowy, pomidory i koncentrat pomidorowy, a całość rozcieńczamy bulionem warzywnym. Dodajemy sos sojowy i dusimy gulasz ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Pod koniec gotowania dodajemy marchewkę z groszkiem, sól oraz pieprz i gotujemy ok. 5 minut.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PLACKI
Ziemniaki starte na tarce o średnich oczkach odsączamy na sitku nad miską. Cebulę startą na tarce o średnich oczkach łączymy w misce z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Starte ziemniaki odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody i dodajemy do cebuli i czosnku.

Wodę z ziemniaków odlewamy, a zebraną na dnie miski skrobię ziemniaczaną dodajemy do ciasta. Ciasto doprawiamy solą, pieprzem i drobno posiekanym koperkiem. Mieszamy.

KROK 3: SMAŻYMY I PODAJEMY PLACKI
Placki smażymy na oleju na mocno rozgrzanej patelni (ok. 2-3 minut z każdej strony) i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podajemy z porcją gulaszu, obficie posypane posiekaną pietruszką.

Przepis znajdziecie na stronie https://kuchnialidla. pl/weganski-placek-po-wegiersku

Dodatkowe informacje:

  • wegetariańskie

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja