Kuchnia Kierowcy

Ryba w sosie pomidorowo-kokosowym, z nutką chilli ;)

  
Autor - Lux_szofer
Czas przygotowania - do 30 minut
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie

Składniki

- oliwa z oliwek
- papryczka chilli 1 szt.
- czosnek (3 ząbki)
- świeże filety z ryby (proponuję dorsza,sandacza lub okonia) - 3 szt.
- szalotka 3 szt.
- pomidory Pelati (w puszce)
- sól
- pieprz
- łyżka cukru
- pasta curry (najlepiej zielona), jesli brak to ew. curry w proszku
- mleczko kokosowe 200ml (w kartoniku)
- ryż parboilled (2 woreczki 100g)

Sposób przygotowania:

Filety solimy i pieprzymy, odstawiamy. Siekamy ostrą papryczkę i szalotkę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Jak się zeszklą, dodajemy czosnek i pastę curry (w ostateczności mała łyżka curry w proszku), dokładnie mieszamy, wszystkie składniki powinny się wzajemnie potarmosić. Po krótkiej obróbce wlewamy pomidory Pelati, dodajemy łyżkę cukru, gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Sosik się lekko zredukuje, dorzucamy rybkę, niech się bidulka ogrzeje w pysznym sosie przez ok 7-8 minut. Fiszkę można zjeść w płatach (ciężkie do zrobienia), ja jednak proponuję ją rozdzielić na patelni na strzępki: ) Na koniec wlewamy mleczko kokosowe (wstrząśnięte, nie zmieszane jak mawiał pewien agent), gotujemy przez 2-3 minutki stale mieszając. Gotowe!!! Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego.

Dodatkowe informacje:

  • bardzo pikantne

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja