Autor - Lux_szofer | |
Czas przygotowania - do 30 minut | |
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie | |
Składniki | |
- oliwa z oliwek - papryczka chilli 1 szt. - czosnek (3 ząbki) - świeże filety z ryby (proponuję dorsza,sandacza lub okonia) - 3 szt. - szalotka 3 szt. - pomidory Pelati (w puszce) - sól - pieprz - łyżka cukru - pasta curry (najlepiej zielona), jesli brak to ew. curry w proszku - mleczko kokosowe 200ml (w kartoniku) - ryż parboilled (2 woreczki 100g) | |
Sposób przygotowania: | |
Filety solimy i pieprzymy, odstawiamy. Siekamy ostrą papryczkę i szalotkę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Jak się zeszklą, dodajemy czosnek i pastę curry (w ostateczności mała łyżka curry w proszku), dokładnie mieszamy, wszystkie składniki powinny się wzajemnie potarmosić. Po krótkiej obróbce wlewamy pomidory Pelati, dodajemy łyżkę cukru, gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Sosik się lekko zredukuje, dorzucamy rybkę, niech się bidulka ogrzeje w pysznym sosie przez ok 7-8 minut. Fiszkę można zjeść w płatach (ciężkie do zrobienia), ja jednak proponuję ją rozdzielić na patelni na strzępki: ) Na koniec wlewamy mleczko kokosowe (wstrząśnięte, nie zmieszane jak mawiał pewien agent), gotujemy przez 2-3 minutki stale mieszając. Gotowe!!! Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego. | |
Dodatkowe informacje: | |
|