Autor - Yeti | |
Czas przygotowania - do 30 minut | |
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie | |
Składniki | |
Makaron jak do spaghetti - 1/2 opakowania 1/2 brokuła 4 pałeczki lub 1 duża pierś z kurczaka 1/2 opakowania słonego sera typu bałkańskiego (ewentualnie greckiego, ale nie feta ) oliwa - 1/4 szklanki oliwki czarne lub zielone - 8 do 10 szt. Sol, pieprz. Papryka mielona ostra, czosnek, kolendra, wszystko co aromatyczne i ostre. | |
Sposób przygotowania: | |
Ciąg dalszy bałkańskich wariacji kulinarnych;ktoś, gdzieś kiedyś mi to podał, w jakiejś małej knajpce przy bocznej drodze. Postarałem się odtworzyć danie samodzielnie na parkingu. Udało się! (Tu wyznanie: nagłe, a niespodziewane uczucie do Bałkanów jako całości, a do Sarajeva w szczególności nadal trwa i nosi znamiona dożywotniej trwałości... ) Ad rem: makaron gotujemy al dente, ale z większą ilością oliwy niż normalnie, gdyż absolutnie nie może się kleić. Przygotowujemy kurczaka do smażenia uprzednio krojąc go w kostkę i oprószając dużą ilością aromatycznych przypraw, czosnek, papryka, kolendra, co kto lubi, można też dodać odrobinę sosu sojowego, słowem, zróbcie tak, żeby mięsko miało wyrazisty smak, bo ser bałkański i oliwa są niezwy kle wyraziste i ekstraktywne w smaku i aromacie. Ser kroimy w kostki tej wielkości, aby dały się wziąć na widelec, a oliwki w talarki. Brokuła dzielimy na drobne różyczki i obgotowujemy na półtwardo. Przygotowanego wcześniej kurczaka kładziemy na rozgrzaną oliwę i smażymy, a gdy będzie niemal gotów dodajemy do niego odsączone kawałki brokuła i dusimy wszystko przez chwilkę, aż smaki się połączą i powstanie odrobina sosu na dnie patelni. Z sosem nie robimy nic, nie usuwamy, ani Boże broń nie próbujemy zabielać! Wyłożony na talerz makaron obsypujemy obficie kurczakiem z brokułami, posypujemy oliwkami i czarnym, grubo zmielonym pieprzem. Całość polewamy odrobinką oliwy, cieniutkim strumyczkiem, tylko tak odrobinkę, aby danie nie było suche. Co do sposobu spożycia - polecam jednoczesne smakowanie brokuła i sera - mieszanka smaków jest totalnie obłędna! ;) Smacznego |