Kuchnia Kierowcy

Tortilla z mięsem mielonym i warzywami - na ostro!!!

  
Autor - Lux_szofer
Czas przygotowania - do 30 minut
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie

Składniki

- mielone mięso wołowe
- papryka mix (3 kolory)
- cukinia
- szalotka
- papryczka chilli (ew. krążki chilli z zalewy)
- czosnek (2 ząbki)
- tortilla (placki pszenne)
- ogórek konserwowy (korniszon)
- cebulka prażona
- ser feta
- sos chilli
- sos samurai (ew. sos amerykański)
- oliwa z oliwek
- pieprz
- curry w proszku
- przyprawa typu maggi
- przyprawa do mięsa (ew. szczypta vegety, aczkolwiek ja nie uznaję)

Sposób przygotowania:

Na patelni teflonowej (lub teflostarej, do wyboru) podsmażamy mięso mielone, bez dodawania tłuszczu! Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w paski paprykę i posiekaną cebulkę. Gdy się zeszklą i lekko zmiękną (a płyn trochę odparuje) dodajemy odrobinę oliwy z oliwek (extra virgin), pokrojoną w plasterki cukinię, posiekany czosnek i chilli. Doprawiamy przyprawami i kapką maggi, na ostatnią minutkę dorzucamy 2 łyżki prażonej cebulki. Przekładamy zawartość do garnka lub miski, czyścimy patelnię, rozgrzewamy ją i wrzucamy placek. Jest gotowy po około minucie, ważne aby się nie spalił (nie będzie możliwe złożenie go do naleśnika lub dowolnie złożonego zawiniątka). Wykładamy tortillę, smarujemy sosami (jak ktoś lubi musztardy, majonezy i ketchup - pewnie też będzie ok. ), nakładamy farsz, dorzucamy pokrojonego ogórasa i kostki sera feta. Zawijamy (ja zwijam w trąbką Eustachiusza i podwijam lekko spód, małżonka woli schludniej, w formie krokieta) i konsumujemy bez zbędnego oczekiwania!!! Do popicia u mnie przoduje ukochany napój Foresta Gumpa czyli Dr. Pepper. Smacznego: )
Rano jak w banku czyszczenie wydechu, pozdrawiam ;)
PS. Jeśli lubicie kuchnię zdecydowaną i aromatyczną (raczej nie jestem fanem zimniorów i schaboszczaka), piszcie, to podrzucę jeszcze kilka piekielnych dań: )

Dodatkowe informacje:

  • bardzo pikantne

Wasze komentarze

Kinia_etransport.pl
2014-02-07 15:43:34
Muszę przyznać, że jestem pełna podziwu dla zestawu warzyw i dodatków jakie wozisz ze sobą :)
"Jeśli lubicie kuchnię zdecydowaną i aromatyczną (raczej nie jestem fanem zimniorów i schaboszczaka), piszcie, to podrzucę jeszcze kilka piekielnych dań: ) " - Jeśli masz jeszcze jakieś przepisy na dania parkingowe bądź "zawekowane" w domu na trasę to pisz, na pewno zawsze ktoś chętnie skorzysta i urozmaici swoje parkingowe Menu
Lux_szofer
2014-02-07 18:37:27
Tak się składa, że jedzenie to ważna część mojego życia jako kierowcy. Uwielbiam nowe smaki, zwłaszcza z kuchni włoskiej i orientalnej. Natomiast codzienność sprawia, że preferuję dania świeże, proste i mało czasochłonne. Kolejne przepisy już niebawem! Tak na marginesie: większości z przepisów wstawionych tutaj najzwyczajniej się boję (brzydzę?), kostki rosołowe, jakieś dziwne mieszaniny typu ryż, konserwa i ketchup, brrrrr. Tyle dziś chemii w żywności, że dodatkowe biczowanie wątroby nie wchodzi u mnie w rachubę. Pozdrawiam.
Kinia_etransport.pl
2014-02-07 19:33:21
Piszesz, że większości wstawionych tu przepisów się brzydzisz... no cóż, nie skomentuję

Dalej piszesz "kostki rosołowe"... "Tyle dziś chemii w żywności... " po czym dodajesz do KK kolejny przepis a w nim co? A w nim Maggi. A patrzyłeś na skład Maggi? To polecam poczytać, sama natura.

Miło, że chcesz się dzielić przepisami, na pewno ktoś skorzysta ale daruj sobie słowa o obrzydzeniu czyimiś innymi przepisami bo jest to niegrzeczne i może być odebrane obraźliwie.
Pzdr
Yva[R]
2014-02-07 20:26:49
nie ma co robić z igły widły :) kapa maggi to nic w porównaniu z tym co znajduje się w składzie placka tortiili :)

Lux_szofer o gustach się nie dyskutuje, albo się te potrawy zjada albo nie :) obrzydzenie też może być... bo na smak i zapach nie ma rady... ale akurat te przyprawy doskonale sobie z ty radzą :) szczypta jakiegoś ta E jeszcze nikomu nie zaszkodziła :)
Yva[R]
2014-02-07 20:28:10
* kapka maggi
zbychoo
2014-02-07 21:12:53
Tortilla to chyba taki naleśnik tylko z kukurydzianej mąki, Meksykanie to jedzą pasjami z dodatkiem świeżego aromatu oraz piekielnej ostrości i co? i nic, a oni wszyscy są przynajmniej uśmiechnięci ; -)
Z potrawami w trasie to jest tak że są różne a przepisy powstają czasem z konieczności zrobienia czegoś ciepłego i jadalnego z tego co dostępne a najlepszą przyprawą jest głód ; -)
Eksperymentowanie z różnymi przyprawami czy składnikami przy przyrządzaniu posiłków nie jest złe tak samo jak użycie świeżych ziół np; zamiast Maggi liście lubczyku.
Niekoniecznie wszystko trzeba wozić bo zawsze można się zaopatrzyć w jakieś warzywa czy składniki w jakimś supermarkecie nawet taniej niż w kraju :-)
Lux_szofer
2014-02-08 14:46:55
Z tą tortillą i jej chemikalnym pochodzeniem to się szanowna Pani rozpędziła :) Za to radze poczytać trochę o kostkach rosołowych, zawierają coś ok. 0, 5% smaku rosołu reszta to sól i wzmacniacze. A co do obrzydzenia, to najzwyczajniej w świecie strach jeść 50% potraw znalezionych na tej stronce! Wielkie mi przykładowo spaghetti: zupka chińska i 3 łyżki przecieru. Albo ryż+konserwa+ketchup (WTF?). Pełno tu takich śmieciowych bubli. Ja rozumiem pośpiech i lenistwo, ale żołądek po takich daniach plus flaszka co weekend padnie po 50-ce. Więc trzeba uważać na to, co się je. Czasem to naprawdę nie jest trudne. Gotowanie może być doskonałą formą relaksu na weekend. Pozdrawiam.
zbychoo
2014-02-08 16:07:00
Pozwoliłem sobie rozjaśnić i dodać Twoją fotkę bo trochę lepiej widać.
Dodawaj kolego więcej takich przepisów na coś smacznego i nie czytaj ani nie jedz byle czego ; -)
By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja