Autor - Kinia_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
500g boczniaków 2 większe cebule 1 duża (ok 250g) marchew 1 nieduża pietrucha (opcjonalnie) kawałeczek selera (opcjonalnie) czubata łyżeczka domowej vegetty płaska łyżeczka soli łyżeczka pieprzu płaska łyżeczka cukru (🍬 dla cukrzyków łyżeczka ksylitol lub erytrytolu) łyżka octu łyżka przecieru pomidorowego 1/4 szkl oleju | |
Sposób przygotowania: | |
Boczniaki myjemy i kroimy w większe kawałki. Wkładamy do garnka, zalewmy wodą i gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie odsączamy z wody. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach (jeśli robicie z pietruszką i selerem to również zetrzeć). Cebulę kroimy w cienkie piórka. Na głębszej patelni lub w garnku podgrzewamy olej, dodajemy cebulę i podsmażamy żeby się zeszkliła. Dodajemy marchew (oraz pietruszkę i seler) i podsmażamy aż zmięknie. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem (🍬 ksylitolem). Na patelnię do warzyw dodajemy boczniaki, przecier i ocet. Wszystko razem podsmażamy jeszcze 15 minut, doprawiamy ewentualnie do smaku. Można jeść na ciepło i na zimno. Można zapakować w słoiczki i po zawekowaniu (należy wówczas słoiki gotować ok pół godziny) zabrać np. w trasę Boczniaki są źródłem białka, potasu, wapnia, sodu, witamin z grupy B i D. Obniżają poziom cukru i cholesterolu, niszczą komórki nowotworowe. Warto po nie sięgać. | |
Dodatkowe informacje: | |
|