Kuchnia Kierowcy

Boczniaki a'la ryba po grecku (także dla cukrzyków 🍬)

  
Autor - Kinia_etransport.pl
Czas przygotowania - do 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

500g boczniaków
2 większe cebule
1 duża (ok 250g) marchew
1 nieduża pietrucha (opcjonalnie)
kawałeczek selera (opcjonalnie)
czubata łyżeczka domowej vegetty
płaska łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu
płaska łyżeczka cukru (🍬 dla cukrzyków łyżeczka ksylitol lub erytrytolu)
łyżka octu
łyżka przecieru pomidorowego
1/4 szkl oleju

Sposób przygotowania:

Boczniaki myjemy i kroimy w większe kawałki. Wkładamy do garnka, zalewmy wodą i gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie odsączamy z wody.

Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach (jeśli robicie z pietruszką i selerem to również zetrzeć). Cebulę kroimy w cienkie piórka. Na głębszej patelni lub w garnku podgrzewamy olej, dodajemy cebulę i podsmażamy żeby się zeszkliła. Dodajemy marchew (oraz pietruszkę i seler) i podsmażamy aż zmięknie. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem (🍬 ksylitolem).
Na patelnię do warzyw dodajemy boczniaki, przecier i ocet. Wszystko razem podsmażamy jeszcze 15 minut, doprawiamy ewentualnie do smaku.

Można jeść na ciepło i na zimno.
Można zapakować w słoiczki i po zawekowaniu (należy wówczas słoiki gotować ok pół godziny) zabrać np. w trasę


Boczniaki są źródłem białka, potasu, wapnia, sodu, witamin z grupy B i D. Obniżają poziom cukru i cholesterolu, niszczą komórki nowotworowe. Warto po nie sięgać.

Dodatkowe informacje:

  • wegetariańskie

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja