Autor - Kinia_etransport.pl | |
Czas przygotowania - powyżej 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
5 jajek 250 g mąki pszennej 150 g cukru 150 g masła miękkiego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g rumu lub wody kilka kropli olejku pomarańczowego 70 g orzechów włoskich 40 g daktyli suszonych 40 g moreli suszonych 80 g rodzynek 60 g żurawiny suszonej 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej | |
Sposób przygotowania: | |
👉 Orzechy, daktyle i morele pokroić na mniejsze kawałeczki (ale nie za drobno), przesypać do miseczki, dodać rodzynki, żurawinę i skórkę pomarańczową. 👉 Białka oddzielić od żółtek. 👉 Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać miękkie masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olejek pomarańczowy i rum. Całość zmiksować. 👉 Ubić pianę z białek (w trakcie ubijania dodać szczyptę soli). Pianę dodać do ciasta i delikatnie wmieszać. 👉 Przygotowane suszone owoce oprószyć lekko mąką i przemieszać. Dodać do ciasta i znowu delikatnie zamieszać. 👉 Standardową keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej przygotowaną masę. Foremkę wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika i piec ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka (wykałaczką do szaszłyków nakłuć ciasto i sprawdzić czy wykałaczka jest sucha). 👉 Zostawić w foremce na ok. 30minut, po tym czasie wyjąć i zostawić do całkowitego wystygnięcia. |