Autor - Romka_etransport.pl | |
Czas przygotowania - powyżej 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
biała fasola – 3 puszki (1200g) cebula – 2 szt. czosnek – 2 ząbki gruszka – 1 szt. suszony majeranek – 1 łyżeczka olej z pestek winogron – ¼ szklanki sos sojowy – 1 łyżka sól pieprz mąka ziemniaczana – 4 łyżki suszone żurawiny – 2 garście orzechy włoskie – 1 garść świeże oregano – kilka gałązek | |
Sposób przygotowania: | |
PRZYGOTUJ keksówkę papier do pieczenia tarkę o dużych oczkach praskę do czosnku robot wielofunkcyjny lub blender piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C KROK 1: PODSMAŻAMY SKŁADNIKI PASZTETU Cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy gruszkę startą na tarce o grubych oczkach, sos sojowy, sól i pieprz. Dodajemy odcedzoną fasolę i smażymy ok. 5 minut, by smaki się połączyły. Pod koniec smażenia doprawiamy całość majerankiem. KROK 2: MIKSUJEMY SKŁADNIKI PASZTETU Podsmażone warzywa przekładamy do naczynia robota. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy całość na gładką, jednolitą masę. Dodajemy żurawiny, mieszamy i przelewamy masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy orzechy włoskie. KROK 3: PIECZEMY PASZTET Pasztet pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Upieczony odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy i przekładamy na płaski talerz. Na wierzchu układamy gałązki oregano. Przepis znajdziecie na stronie https://kuchnialidla. pl/weganski-pasztet-z-fasoli | |
Dodatkowe informacje: | |
|