Kuchnia Kierowcy

Mega czekoladowe brownie 🎄

  

Autor - Kinia_etransport.pl
Czas przygotowania - do 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

3 jajka (wyjęte wcześniej z lodówki)
200 g masła
250 g cukru
2 tabliczki (po 100 g) gorzkiej czekolady
135 g mąki
szczypta soli
100 g gorzkiej czekolady na polewę

Sposób przygotowania:

Masło i czekoladę rozdrobnić i roztopić w garnuszku (na małym ogniu, cały czas mieszając), odstawić. Ubić jajka, stopniowo dodawać cukier. Do ubitych jajek, cały czas mieszając, dodawać pomału rozpuszczoną czekoladę z masłem.
Na koniec dodać mąkę i sól.
Ciasto wyłożyć na wyłożoną papierem niedużą blaszkę (np. 24x24, tortownica o średnicy 24cm). Piec w nagrzanym wcześniej piekarniku (160stopni) przez ok. 30 minut. Jak blaszka większa to warstwa ciasta cieńsza i czas pieczenia krótszy, jak blaszka mniejsza to ciasto grubsze i czas pieczenia dłuższy.
Po upieczeniu polać rozpuszczoną czekoladą i lekko oprószyć solą gruboziarnistą (brzmi dziwnie ale bardzo fajnie podkręca smak).
Można po swojemu zaaranżować górę ciasta (np. posypać płatkami migdałów).

Można zabrać ze sobą w trasę w plastikowym pudełku (lepiej wtedy pominąć wierzchnią polewę, zapewniam że i tak będzie wystarczająco czekoladowe).

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja