Autor - Kinia_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
3 jajka (wyjęte wcześniej z lodówki) 200 g masła 250 g cukru 2 tabliczki (po 100 g) gorzkiej czekolady 135 g mąki szczypta soli 100 g gorzkiej czekolady na polewę | |
Sposób przygotowania: | |
Masło i czekoladę rozdrobnić i roztopić w garnuszku (na małym ogniu, cały czas mieszając), odstawić. Ubić jajka, stopniowo dodawać cukier. Do ubitych jajek, cały czas mieszając, dodawać pomału rozpuszczoną czekoladę z masłem. Na koniec dodać mąkę i sól. Ciasto wyłożyć na wyłożoną papierem niedużą blaszkę (np. 24x24, tortownica o średnicy 24cm). Piec w nagrzanym wcześniej piekarniku (160stopni) przez ok. 30 minut. Jak blaszka większa to warstwa ciasta cieńsza i czas pieczenia krótszy, jak blaszka mniejsza to ciasto grubsze i czas pieczenia dłuższy. Po upieczeniu polać rozpuszczoną czekoladą i lekko oprószyć solą gruboziarnistą (brzmi dziwnie ale bardzo fajnie podkręca smak). Można po swojemu zaaranżować górę ciasta (np. posypać płatkami migdałów). Można zabrać ze sobą w trasę w plastikowym pudełku (lepiej wtedy pominąć wierzchnią polewę, zapewniam że i tak będzie wystarczająco czekoladowe). |