Autor - Kinia_etransport.pl | |
Czas przygotowania - do 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
300 g mleka 90 g masła 90 g miodu 45 g świeżych drożdży 360 g cukier puder 825 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 5 łyżek kakao 40 g przyprawy do piernika 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki białego pieprzu mielonego | |
Sposób przygotowania: | |
💠W rondelku podgrzać mleko, miód, masło i 60g cukru pudru. Ma być letnie (max 40st). Do letniego mleka wkruszyć drożdże, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut. 💠Do miski przesiać produkty sypkie czyli mąkę, pozostały cukier puder, sól, pieprz, przyprawę do piernika i sodę. Dobrze wymieszać. 💠Mleko z drożdżami wlać do miski ze składnikami suchymi, przemieszać i wyłożyć na stolnicę. Dobrze zagnieść podsypując dość obficie mąką. Dobrze ugniecione ciasto podzielić na kilka kawałków. Każdy kawałek rozwałkowywać na grubość ok 6mm, wycinać paski grubości ok. 3cm i każdy pas kroić na kawałki 3-4 centymetrowe. Pocięte kawałki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 💠Krajankę piec ok 6-7minut w piekarniku nagrzanym do 180st. 💠Upieczone, jeszcze ciepłe kawałki od razu wrzucać do miseczki, w której mamy albo rozrobiony lukier, albo płynną czekoladę. Każdy kawałek dokładnie obtoczyć z każdej strony i odkładać do wystygnięcia na kratkę. Zainspirowane przepisem z wilkuchnia | |
Dodatkowe informacje: | |
|