Autor - Anira | |
Czas przygotowania - powyżej 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie | |
Składniki | |
- 50 dkg dowolnego mięsa surowego ( użyłam wołowiny) - 50 dkg wędliny - 3 spore cebule - 1 duża albo dwie małe papryki - 2 kiszone ogórki - 2 średnie marchewki - 3 spore ząbki czosnku - 1 szklanka kaszy jęczmiennej - 3 spore ziemniaki - przyprawy: sol, majeranek, ostra papryka, curry, pieprz czarny, - oliwa lub olej do smażenia - 1 torebka dowolnego sosu | |
Sposób przygotowania: | |
Surowe mięso wrzucić do garnka i krótko przesmażyć. Warzywa pokroić w kostkę lub piórka, jak komu wygodnie. Wedlinę, ziemniaki, marchew pokroić w kosteczkę. Wrzucić do garnka z podsmażonym mięsem wędlinę i od razu dodać warzywa, ale bez ziemniaków i kaszy. Gotować około godziny na małym ogniu podlewając wodą, jeśli potrawa zbyt mocno gęstnieje. Po godzinie, gdy warzywa i mięso są już miękkie dodać ziemniaki i wsypać kaszę oraz wlać rozorobiony sos z torebki i przyprawy. Pozostawić na małym ogniu na nie więcej niż 30 minut. Gotowe danie wpakować do słoików tak, słój o pojemności 0, 3 - 0, 5 litra to jedna porcja. Słoiki odstawić do wytygnięcia, po czym tyndalizować w piekarniku lub w kąpieli wodnej nie dłużej niż 40 min. Danie można spożywać samodzielnie, lub z pieczywem. |