Autor - Kinia_etransport.pl | |
Czas przygotowania - powyżej 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
1 - 1,2 kg schabu peklosól (18g na każdy kilogram mięsa) biały pieprz (można dać przyprawy jakie kto lubi) szynkowar | |
Sposób przygotowania: | |
Schab pozbawić białej błonki (mizdry), umyć, ponakłuwać wykałaczką (taką do grilla, długą) i natrzeć dokładnie peklosolą oraz pieprzem. Trochę mięso ponacierać, pomasować, pougniatać lekko i odłożyć do lodówki na 3 dobry. Codziennie trochę mięsko znowu pomasować i odwrócić ''z brzuszka na plecki albo na boczek'' ;-) Po 3 dobach umieścić schab w woreczku do szynkowara, załadować do szynkowara, skręcić (docisnąć sprężyną) i odstawić na noc jeszcze do lodówki. Następnego dnia szynkowar włożyć do większego garnka (na dno położyć ściereczkę), zalać letnią wodą (do takiej wysokości żeby było powyżej szynki w szynkowarze) i odpalić kuchenkę. Od momentu zagotowania wody (ale nie buzowania) zmniejszyć moc i przez dwie godziny aby aby sobie woda tylko pyrkała (raz na jakiś czas jakiś bąbelek sobie popyrkał). Dla posiadających termometr: temp wody do jakichś 80st (mi i 90 momentami podgrzało). Mięso musi uzyskać temp. jakichś 68st (mój termometr dołączony do szynkowaru okazał się nieprzydatny więc zwyczajnie bez stresu parzyłam 2h). Woda nie może się gotować, mięso ma się parzyć. Jeśli woda trochę odparuje to trzeba dolać. Po tym czasie szynkowar schłodzić (można przyspieszyć wstawiając do gara z zimną wodą i zmienić kilka razy wodę) i jeszcze na kilka godzin do lodówki (ja wsadziłam na noc). Gotowy schab wyjąć z worka i można kroić na plasterki, zajadać się. Wyrób wychodzi jak na zdjęciu. Jeśli ktoś ma zgrzewarkę do pakowania próżniowego to jest to idealne rozwiązanie by popakować po kilka/kilkanaście plastrów i spokojnie zabierać w trasę. Można też w zaprzyjaźnionym sklepie mięsnym poprosić o zapakowanie próżniowe, jeśli oczywiście pakowarkę posiadają (ja na razie tak robię i nigdy nie ma problemu, płacę 1zł za worek próżniowy). |